Marcus Wallén lämnade King – för åtta får och bed & breakfast

Breakit - Marcus Wallén lämnade King – för åtta får och bed & breakfast

Marcus och Josefine Wallén. Foto: Pressbild/Matspersgården.

Jonas de Lange

Reporter

För ett år sedan slutade Marcus Wallén som studiochef på King i Stockholm. Nu driver han pensionat, extraknäcker som brandman – och investerar i startups.

“Jag gillar kontraster. Om jag väl ska byta från en sak till en annan vill jag röra mig så långt bort som möjligt”, säger Marcus Wallén, tidigare studiochef på spelbolaget King.

Det kan man milt sagt säga att han har gjort. I närmare tio år jobbade Marcus Wallén med affärsutveckling på spelbolag i Stockholms betongdjungel. Hälften av dem har han spenderat på King, giganten bakom Candy Crush Saga, där han hoppade av strax innan bolaget köptes upp av amerikanska Activision Blizzard. Under Marcus Walléns tid hann bolaget gå från 200 till 1600 anställda och från två till ett tiotal kontor runt om i värden.

“Det var en fantastisk period med en otrolig produktutveckling. Det mest intressanta var att vi egentligen jobbade med samma immaterialrättigheter (spelet Candy crush saga. vår anmärkning) men på olika plattformar. Vi gick från webben till Facebook och sedan vidare till mobilen”, säger Marcus Wallén.

Nu har han bytt Kings kontor på Sveavägen mot bräkande får och röda stugor i Grisslehamn utanför Norrtälje. Där driver han nu ett pensionat med sin fru Josefine Wallén.

“Egentligen har jag och min fru alltid sagt att vi ska göra något tillsammans. Vi har lekt med tanken att ha ett pensionat ute på landet. När jag började känna mig klar med King var vi i ett bra läge att prova. Nu har vi åtta får och ett ‘bed and breakfast’”, säger Marcus Wallén.

Samtidigt jobbar han dessutom deltid som brandman på räddningstjänsten i Norrtälje.

Kan du inte sakna startuplivet och techscenen ibland?

“Jag ser mig själv som en ledare och affärsutvecklare. I min bok jobbar jag fortfarande med det. Varför jobbar till exempel inte räddningstjänsten med drönare när de letar efter människor? Jag fortsätter egentligen på samma spår. Det är bara miljön jag har bytt ut. Men det är skönt att få röra på sig och inte behöva sitta framför en dator hela dagarna”, säger Marcus Wallén.

Han har dock inte lämnat techscenen helt och hållet. Tidigare i veckan kunde vi rapportera att han har investerat i väderappen Climendo. Marcus Wallén berättar att han även har gått in i bland annat Happy Tail, ett socialt medie för hundar, och edtechbolaget Sensavis.

Han bekräftar att pengarna han investerar kommer från tiden på King men vill inte gå in på detaljer.

Han bidrar inte heller bara med pengar. Själv beskriver han det som att han har ett intäktsben kvar i techvärlden och ett ‘lite mjukare ben”.

“Jag vill dels betala tillbaka med pengar men också med kompetens. Om två år kommer de väl att kalla mig för gammal gubbe och så har man blivit ointressant så jag får passa på att dela med mig nu. På King var vi väldigt duktiga på att jobba datadrivet och iterativt. Det är fortfarande många som är för stelbenta”, säger Marcus Wallén.

Han lyfter fram riskkapitalister som exempel på en grupp som är för låst i sina gamla handlingsmönster.

“Nio av tio lyckas inte med sina bolag. Av den ena delen som lyckas gör nio av tio något annat än de hade tänkt från början. Det betyder alltså att det är kanske 1 procent som lyckas med exakt det de hade tänkt göra. Ändå sitter man och granskar affärsplaner som inte kommer betyda något längre fram”, säger han.

Marcus Wallén är även med i Sting-programmet Propel capital där han är rådgivare och har gått in med kapital.

Läs fler artiklar
LÄS MER