Per Bolund tillsätter statlig crowdfundingutredning

Breakit - Per Bolund tillsätter statlig crowdfundingutredning

Finansmarknads – och konsumentministern Per Bolund med finansministern Magdalena Andersson. Foto: TT/Maja Suslin

Viviana Canoilas

Reporter

Regeringen ska nu utreda reglerna kring crowdfundings metoder efter Finansinspektionens rapport.

Breakit har tidigare rapporterat om fenomenet equity crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering av aktiekapital, som går ut på att ett privatägt bolag erbjuder privatpersoner och institutioner att investera i bolaget. I sverige domineras kapitalformen av Fundedbyme och uppstickaren Pepins.

Finansinspektionen har tidigare granskat finansieringsformen på uppdrag av regeringen. Då kom utredningen fram till att metoden i vissa fall kan strida mot spridningsförbudet i aktiebolagslagen. Förbudet innebär att privata bolag inte får annonsera för sina nyemissioner till fler än 200 personer.

Nu har regeringen beslutat att göra en statlig utredning för att se över regelverket kring crowdfunding. Den ska omfatta både gräsrotsfinansiering av aktiekapital och lånebaserad gräsrotsfinansiering, som tillexempel startupen Kameo jobbar med. Förhoppningen är att utredningen ska leda till tydligare och enklare regler.

“Det handlar om att inte bli lurade på pengarna helt enkelt. Det handlar också om att företagen ska se det här som en attraktiv källa till finansiering och en möjlighet att genomföra investeringar och satsningar och anställa fler människor”, säger Per Bolund (MP), finansmarknads – och konsumentminister, till Sveriges Radio.

Han berättar vidare att dagens lagstiftning ibland kan komma i konflikt med crowdfundingplattformarna och hur de vill bedriva sin verksamhet.

“En sådan fråga är spridningsskyddet, att man inte har möjlighet att informera om privata företag till en bred krets”, säger Per Bolund till Sveriges Radio.

Utredningen ska vara klar i december 2017.

Läs fler artiklar
LÄS MER