Amazon visar rekordresultat – tredje gången gillt

Breakit - Amazon visar rekordresultat – tredje gången gillt

Amazongrundaren Jeff Bezos Foto: TT/Ted S.Warren

Viviana Canoilas

Reporter

E-handelsjätten fortsätter att infria förväntningarna. På tre månader gör bolaget 7 miljarder kronor i ren vinst.

E-handelsjätten Amazons rapport för årets andra kvartal visar att omsättningen landade på 30,4 miljarder dollar, vilket motsvarar 262 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning på 31,4 procent från samma period året innan.

Samtidigt går bolaget med över 7 miljarder kronor i vinst.

Historiskt sett är det ovanligt att Amazon visar svarta siffror. Under en lång tid har Amazongrundaren Jeff Bezos alltid återinvesterat vinsten i att utveckla och expandera bolagets verksamhet hellre än att låta överskotten att hamna på sista raden.

Att Amazon nu visar vinst är dock inget tecken på att bolaget har slut på projekt som är värda att statsa pengar på, menar Amazons finanschef Brian Olsavsky, enligt den amerikanska techsajten Recode.

Brian Olsavsky berättade bland annat om planerna att dubbla försäljningen av videoinnehåll i det andra halvåret och att öppna 18 nya lager för att bevisa att bolaget fortfarande investerar aggressivt.

Två förklaringar till att intäkterna har ökat kraftigt beror på den kraftiga försäljningsökningen inom molntjänster och en uppgång för prenumerationerna på Prime.

Prime är ett slags kundlojalitetsprogram där Amazons abonnenter får tillgång till strömmade filer och särskilda rabatter på inköp.

Amazon är världens största nätbutik som säljer alltifrån cd-skivor till hemelektronik. Bolaget grundades 1994.

Läs fler artiklar
LÄS MER