Tobii fortsätter leverera - omsatte 241 miljoner under andra kvartalet

Tobii
Tobii fortsätter leverera - omsatte 241 miljoner under andra kvartalet

En kvinna som använder Tobiis ögonstyrningsglasögon. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Ögonstyrningsbolaget Tobii fortsätte att tugga på. Under årets andra kvartal omsatte börsbolaget 241 miljoner kronor och gjorde en rörelseförlust på 29 miljoner kronor.

Fasta Breakit-läsare har vid det här laget bra koll på Tobii. Bolagets ögonstyrningsteknik har blivit framgångsrik framförallt som hjälpmedel för människor med fysiska funktionsnedsättningar (affärsområdet Tobii Dynavox) och som verktyg för forskning (affärsområdet Tobii Pro).

Det senaste halvåret har bolaget också tittat allt mer på virtual reality och digital underhållning som en potentiell marknad för bolaget. Bolaget har bland annat ett samarbete med datortillverkaren MSI som numera integrerar Tobiis plattform i några av sina produkter.

Under årets andra kvartal fortsätter bolaget att öka omsättningen men även förlusterna. Jämfört med samma period förra året ökade omsättningen med 8 procent, från 222 till 241 miljoner kronor. Samtidigt ökade rörelseförlusten betydligt snabbare. Närmare bestämt med 70 procent från 17 till 29 miljoner kronor.

Att bolaget fortfarande går med förlust är dock enligt plan. I en tidigare intervju med Breakit meddelade bolagets vd Henrik Eskilsson att det fortfarande är ett par år kvar innan bolaget i sin helhet når lönsamhet.

Det är affärsområdet Tobii Tech – utvecklingsdelen av bolaget – som fortfarande hänger efter.

“Tobii Tech är fortfarande i en väldigt tidig fas kommersiellt. Två tredjedelar av omsättningen där är intern försäljning till de andra två affärsområdena”, sade Henrik Eskilsson i artikeln, som även innefattar en genomgång av hur Tobiis affärsområden skiljer sig åt.

De senaste tre månaderna har Tobiis aktiekurs gått bättre än index. Den steg bland annat kraftigt efter att en storpost på strax under 5 procent köptes av amerikanska Capital Partner som numera är tredje största ägare i bolaget.

Under bolagets årsstämma i maj flaggade man även för framtida förvärv genom att öppna för nyemissioner av aktier.

Hur aktiemarknaden reagerar på den färksa kvartalsrapporten återstår dock att se.

Uppdatering: Den första halvtimmen efter börsens öppning verkar tyda på att många aktieägare inte imponeras av den senaste rapporten. Klockan 09:40 har kursen sjunkit med över 5 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER