Breakit - Så många miljoner pumpades in i hajpade techfesten Symposium
Spotify-grundaren Daniel Ek och Arash Pournouri. Foto: Filip Cederholme.

Så många miljoner pumpades in i hajpade techfesten Symposium

Jon Mauno Pettersson
Jon Mauno Pettersson
26 jul 2016, kl 17:54

Symposium Stockholm blev ett dyrt kalas, visar bolagets färska årsredovisning.

Jon Mauno Pettersson
Jon Mauno Pettersson
26 jul 2016, kl 17:54

Vi har vid flera tillfället kunnat rapportera om techfestivalen Symposium och den exklusiva och kändistäta konferensen Brilliant Minds. Satsningen besöktes förra året av talare från både den gamla och nya industrin, bland annat i form av Ericssons dåvarande vd Hans Vestberg, Skype-grundaren Niklas Zennström, Kinneviks dåvarande styrelseordförande Cristina Stenbeck, världstjärnan Wyclef Jean och prins Daniel.

Syftet med evenemanget, som grundats av Spotify-grundaren Daniel Ek och Avicii-managern Arash ”Ash” Pournouris är att placera Stockholm på kartan som ett kreativt centrum.

Att Symposium är en påkostad tillställning råder det ingen tvekan om. Talare och gäster från hela världen flygs in till Stockholm, inredningen är skräddarsydd och den två dagar långa konferensen huserar i Grand Hotells anrika lokaler.

Men exakt hur många miljoner som grundarna plöjt ned i projektet har ingen velat kommentera. 

Enligt Symposiums årsredovisning framgår det dock nu att kalaset som helhet kostade 10,3 miljoner kronor förra året. Råvaror och förnödenheter, det vill säga mat och dryck, utgör den största kostnadsposten, 7,2 miljoner kronor.

Omsättningen landade i sin tur på 1,1 miljoner kronor, vilket resulterade i ett negativt resultat på 9,2 miljoner kronor.

Intäkterna kommer sannolikt från en kombination av konferensbiljetter (som i fjol kostade hela 24 000 kronor) och intäkter via samarbetspartners.

Förlusten täcks i övrigt upp av ett aktieägartillskott på 9,2 miljoner kronor. 

En intressant detalj i sammanhanget är att det inte är medgrundaren Daniel Ek som finansierar satsningen tillsammans med Ash Pournouri. Istället visar handlingarna som Breakit har tagit del av att det är Spotify som äger halva bolaget, snarare än Daniel Ek som privatperson. Andra halvan ägs av DSJ Media, som kontrolleras av Ash Pournouri.

Förutsatt att Arash Pournouri inte finansierar hela kalaset ur egen ficka är det alltså Spotify som pumpat in pengar i bolaget.

I år besöktes festivalen av bland annat Alphabets ordförande Eric Schmidt, Antonia Ax:son Johnson, Niklas Zennström, Sebastian Knutsson och Sebastian Siemiatkowski.

Missa inte vår intervju med Natalia Brzezinski, vd för Symposium.

Läs mer om:
Läs fler artiklar
Läs nästa artikel