Sök

Det här flyget har rest hela jorden runt - utan en droppe bensin

SolkraftSolar Impulse 2

Flygplanet Solar Impulse 2 Foto: TT/Mohamed Elraai

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Ett passagerarplan har kört hela jorden runt – med bara solkraft som bränsle.

Flygplanet Solar Impulse 2 landade i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten natten till tisdag. Det soldrivna passageraplanet hade då rest hela jorden runt i 16 månader med endast solkraft som bränsle. Tanken med resan var att visa hur man kan utnyttja solkraft. 

9 mars förra året lyfte planet från Abu Dhabi och började sin 40 000 kilometer långa resa – totalt 500.000 flygtimmar. 

Det var projektledarna och schweiziska piloterna Bertrand Piccard och André Borschberg som turades om att köra flygplanet – som har större spännvidd än en Boeing 747, men inte väger mer än en genomsnittlig familjebil.

"Jag är säker på att inom de närmaste 10 åren kommer vi att se elektriska flygplan som transporterar 50 passagerare på kortare turer", sade Bertrand Piccard i ett uttalande, enligt den franska nyhetssajten France 24.

Det propelldrivna flygplanet har fyra motorer och drivs av energi från mer än 17.000 solceller som finns på vingarna. All energi som blev över lagrades i batterier.

Den stora nackdelen för piloterna var att de drabbades av dåliga väderförhållanden, vilket ledde till att flygplanet fick stanna i flera månader i ett land. Totalt gjorde flygplanet 16 stopp under sin 16 månaders resa runt jorden. 

Läs mer