Efter kritikstormen: Ericssons vd Hans Vestberg sparkas

Ericsson
Efter kritikstormen: Ericssons vd Hans Vestberg sparkas

Hans Vestberg, avgående vd på Ericsson. Foto: Christine Olsson/TT

Jonas de Lange

Reporter

Hans Vestberg har mött hård kritik för att ha levt ett lyxliv på bolagets bekostnad, samtidigt som aktiemarknadens ekonomiska förväntningar inte har infriats. Nu är måttet rågat för ägarna, som ger honom sparken.

I ett pressmeddelande under måndagmorgonen meddelar den svenska telekomjätten Ericsson att bolagets vd Hans Vestberg får lämna sitt uppdrag.

“Jag har haft 28 fantastiska år på Ericsson, de sista sju som vd. När branschen går in i nästa fas med 5G, IOT och molntjänster är det dags för en ny vd att ta vid och fortsätta arbetet med att säkra Ericssons branschledarskap”, säger Hans Vestberg i pressmeddelandet.

Han har den senaste tiden kritiserats hårt för att bland annat ha plockat ut höga bonusar och åkt privatjet för 300 miljoner kronor. Samtidigt har Ericsson varslat tusentals anställda på grund och leveraret kvartalsresultat som varit sämre än väntat.

Bolaget har hittils inte presenterat någon permanent översättare. Istället tar bolagets finanschef Jan Frykhammar över som tillförordnad vd.

Efter beskedet gick Ericsson-aktien upp med 5 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER