Pierre Siri och Henrik Persson bygger arabisk Blocket-klon

Pierre Siri och Henrik Persson bygger arabisk Blocket-klon

T.H: Henrik Persson och Pierre Siri. Foto t.v: AP Photo/Christof Stache. Foto t.h: GUNNAR LUNDMARK / SVD / TT och Kinnevik

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Två svenska entreprenörer är på väg att ta in 215 miljoner kronor till en ny köp- och säljsajt. Finansieringsrundan ska göra dem störst i Saudiarabien.

Vi har tidigare rapporterat om radarparet Henrik Persson och Pierre Siris planer på att köpa den svenska bostadsajten Hemnet. Enligt Breakits källor är den processen i högsta grad levande men parallelt med den potentiella jätteaffären jobbar duon Persson/Siri med ytterligare en stor transaktion.

Det handlar om Blocket-kopian Opensooq som är på väg att avsluta en rejäl finansieringsrunda.

Enligt Breakits källor är ambitionen att ta in runt 25 miljoner dollar, motsvarande 215 miljoner kronor, från en handfull europeiska riskkapitalbolag. Hela Opensooq väntas värderas till cirka 850 miljoner kronor i finansieringsrundan.

“De har kommit långt i processen och en stängning av rundan kan komma de närmaste veckorna. Det kan bli lite mindre än 25 miljoner dollar också beroende på värdering och vilka som i slutändan bestämmer sig för att investera”, säger en person som har insyn i transaktionen.

Opensooq har idag en stark position på radannonsmarknaden i ett flertal arabisktalande länder som bland annat Jordanien, Kuwait, Oman och Irak. Men merparten av pengarna ska användas för en rejäl inbrytning på den största arabiska marknaden - Saudiarabien.

Opensooq finns redan på plats i Saudiarabien men med nya friska pengar i kassan hoppas företaget stärka sina positioner ytterligare där.

Opensooq är det största innehavet i investmentbolaget Merros portfölj. Henrik Persson och Pierre Siri grundade Merro 2014 tillsammans med entreprenören Michael Lahyani och fokus ligger på att bygga upp digitala marknadsplatser.

Pierre Siri var med och byggde upp svenska Blocket både som investerare och vd. Henrik Persson började som aktieanalytiker och ekonomijournalist men rekryterades sedan över till investmentbolaget Kinnevik där han fick en roll som ansvarig för uppbyggnaden av bolagets e-handelsportfölj. Bland annat var han ansvarig för investeringen i den ryska Blocket-kopian Avito.

I Merro har även det svenska börsnoterade investmentbolaget Vostok New Ventures investerat runt 60 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER