Här är Elon Musks nya plan för att vända upp-och-ned på bilindustrin

Breakit - Här är Elon Musks nya plan för att vända upp-och-ned på bilindustrin

Elon Musk, grundare av Tesla. Foto: AP Photo/Justin Prichard/TT

Jonas de Lange

Reporter

Självkörande, soldrivna bilar som vem som helst kan låna på sekunden. Det är biltillverkaren Teslas framtidsmål.

2006 satte Tesla sina fyra första grundmål: Att bygga en elektrisk superbil som säljs i låga volymer, använda försäljningsintäkter för att bygga en billigare premiumbil, bygga en ännu billigar premiumbil och slutligen att bygga en infrastruktur för att ladda bilarna.

Tio år senare har Tesla snart nått samtliga av sina mål – i alla fall i USA. Därför håller nu bolaget på att flytta sin målbild rejält. I en bloggpost – med titeln “Master plan, part deux” – på bolagets sajt skriver nu Elon Musk fyra nya övergripande mål för bolaget.

Det första nya målet är att leverara kompletta solenergilösningar direkt till privata hem. Det är ett mål som redan nu håller på att förverkligas. Tesla är just nu i förhandlingar om att köpa solcellsbolaget Solar City, ett bolag som levererar just solceller. Parallellt utvecklar Tesla själva sitt stora batteri, Powerwall som kan användas för att spara energin från just solcellerna.

Nästa målsättning för Tesla är att ge sig i kast med att producera bussar och lastbilar. I bloggposten skriver Elon Musk att han räknar med att kunna avduka modeller av den sorten redan nästa år. Han berättar även att bolaget jobbar på flera olika bilar, som till exempel en lågpris-SUV och en pick-up för att ta en större andel av konsumentmarknaden.

Mål nummer tre är det mycket omdiskuterade fenomenet självkörande bilar. Elon Musk hamnade själv i blåsväder efter att en förare som använde bolagets autopilot dog i en bilolycka. Han har sedan dess försvarat sig själv och bolaget med näbbar och klor via sitt Twitterkonto.

Teslas autopilottjänst är fortfarande i betastadiet och kommer inte att presenteras som fullständig innan bolaget har registrerat 1,6 miljarder körda kilometer med tjänsten.

Nu skriver Elon Musk att han räknar med att få ett globalt godkännande av tjänsten när bolaget har registrerat tio miljarder kilometer.

Det sista målet är det kanske mest svävande. Teslas långsiktiga plan bygger på att ändra hela världens syn på vad det innebär att äga en bil.

Tanken är att en fullständigt självkörande bil, som alltså inte kräver förarens uppmärksamhet som stöd, ska tillåta folk att låna bilar av varandra mycket enklare än idag.

Enligt Elon Musk används en vanlig bil bara 5-10 procent av tiden. Genom att hyra ut sin bil till andra menar han att i princip vem som helst kan ha råd med en Tesla.

När bolaget ska ha nått alla sina mål framgår inte av det högtsvävande dokumentet men man kan gissa att det kommer ta tio år till.

Läs fler artiklar
LÄS MER