NA-KD och Jarno Vanhatapio tar in 35 miljoner

NA-KD och Jarno Vanhatapio tar in 35 miljoner

Jarno Vanhatapio.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Efter vad som ser ut att bli ett urstarkt första år tar e-handelsplattformen NA-KD in nytt riskkapital. Då finns Collector-grundaren Lena Apler med bland investerarna.

NA-KD är Nelly-grundaren Jarno Vanhatapios nya projekt, som i korthet går ut på att erbjuda mindre e-handlare en färdig plattform så att de själva slipper sköta exempelvis teknikutveckling. Parallellt med detta har bolaget även en egen e-handel under det egna varumärket NA-KD.

På den egna sajten har försäljningen nu tagit fart rejält. Den lanserades i december förra året och under det första verksamhetsåret räknar bolaget med att få en omsättning på 100 miljoner kronor genom sajten.

“Det här växer fortare än något annat jag har startat hittils. Med den här takten kommer koncernens omsättning att landa på ungefär 140 miljoner kronor i år”, säger Jarno Vanhatapio, som tidigare har grundat modesajten Nelly, till Breakit.

De resterande 40 miljonerna kommer från dotterbolag som förvärvades under 2015. Det handlar bland annat om Malmöbolaget Country Dreams.

En av anledningarna bakom den stora succén är NA-KD:s "globala DNA" som Jarno Vanhatapio kallar det. Hittils har bolaget skickat kläder till över 115 olika länder.

"Med Nelly sköt vi med hagelbössa lokalt och träffade brett. Nu har vi väldigt bra koll på exakt vilka våra kunder är men har en global och därför mycket större marknad", säger han.

Eftersom det första året ser ut att bli såpass framgångsrikt har bolaget nu valt att ta in 35 miljoner kronor i riskkapital, utöver de 20 miljoner som togs in 2015.

“En del av kassan gick till förvärvet at Country Dreams. Sedan har vi en rörelse som kräver mycket tillväxtkapital. Vi binder rätt mycket i lager i det här skedet”, säger Jarno Vanhatapio.

Rundan täcks framför allt av de befintliga ägarna. Jarno Vanhatapio säger att bolaget har tackat nej till flera intresserade investerare. En slapp dock igenom nålsögat. Collector-grundaren Lena Apler.

“Jag har följt Jarno sedan tidigt med Nelly. Jag beundrar hans driv och målinriktade attityd. Han har en rejäl dos finsk sisu”, säger Lena Apler.

I dagsläget är Jarno Vanhatapio största ägare i bolaget med ungefär 30 procent. Näst största ägare är Magnus Emilson med 15,5 procent. Totalt finns ett tjugotal personer på ägarlistan.

Läs fler artiklar
LÄS MER