Svenska techsuccén Truecaller utmanas av jätten Facebook

Truecaller Facebook
Svenska techsuccén Truecaller utmanas av jätten Facebook

FOTO: Lars Pehrson / SvD / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

De svenska entreprenörerna Nami Zarringhalam och Alan Mamedi får nu tuffast tänkbara konkurrens.

Truecaller har varit en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska startup-himlen de senaste åren. Tillväxten för den digitala telefonboken med över 1,3 miljarder nummer har varit exeptionell.

Den senaste officiellt redovisade siffran är 100 miljoner användare men Truceller växer med en bra bit över 100.000 nya användare per dag så den siffran har för länge sedan passerats. När jag gjorde ett reportage på plats med Nami Zarringhalam i Indien, deras största marknad, slog han fast att målet var att ha över en halv miljard användare innan 2016.

Trots den kraftiga tillväxten är det onekligen ett aggressivt mål särskilt som det nu visar sig att jätten Facebook startar en rak konkurrent till Truecaller. Planerna läckte ut för några veckor sedan men natten till torsdagen bekräftades detta också officiellt från Facebook.

Den nya tjänsten har fått namnet “Hello” och kommer till att börja med rullas ut i USA, Brasilien och Nigeria. I inledningsskedet fungerar tjänsten bara på Android-telefoner.

För Truecaller har det sannolikt legat i korten en längre tid att någon av de amerikanska jättarna skulle utmana dem. Bolaget går fortfarande med förlust men har numera en rejäl krigskassa, även om den så klart är mikroskopisk i jämförelse med Facebooks.

Truecaller tog förra året in 430 Mkr i riskkapital från bland andra Atomico, med Skype-grundaren Niklas Zennström vid rodret, och amerikanska Kleiner Perkins vars partner John Doerr då gick in i Truecallers styrelse.

Niklas Zennström i all ära men John Doerrs intåg i Truecaller är ändå betydligt intressantare ur ett strategiskt perspektiv, inte minst efter att Facebook nu visat sina kort.

John Doerr sitter nämligen också i Googles styrelse och när Facebook så tydligt utmanar Truecaller rycker en affär mellan Google och Truecaller sannolikt närmare.

Redan när John Doerr och Kleiner Perkins kom in som ägare fanns spekulationer om att det var första steget mot att Google skulle köpa Truecaller.

När jag frågade Truecaller-vd:n Alan Mamedi om betydelsen av att Truecaller fick en direkt koppling till Google via John Doerr, i samband med att finansieringsrundan aviserades, log han först stort och sa sedan:

“Man kan tolka det på ett positivt sätt att vi har en god vän på andra sidan”.

På en rak fråga hur han skulle ställa sig till ett bud på Google spelade dock Alan Mamedi ner ett sådant scenario:

“Jag har inte ens tänkt på det”, sade han då.

Efter nattens nyhet från Facebook kanske den frågan har fått förnyad aktualitet. Vi söker Alan Mamedi för en kommentar men har hittills inte fått napp.

Läs fler artiklar
LÄS MER