Netflix missbedömde tillväxten kraftigt – aktien rasar på börsen

Breakit - Netflix missbedömde tillväxten kraftigt – aktien rasar på börsen

Reed Hastings, finanschef på Netflix. Foto: TT / Ahn Young-joon

Sofia Honungsmåne

Reporter

Netflix föll som en sten på börsen efter att siffrorna för andra kvartalet redovisades.

Anledningen till tappet beror på att bolaget gjort en stor felbedömning angående antalet nya prenumeranter.

Antalet nya Netflix-abonnenter blev betydligt lägre än beräknat, både i USA och på den internationella marknaden. Det rapporterar affärstidningen  Wall Street Journal

I USA landade antalet på 160.000 nya abonnenter andra kvartalet, att jämföra med prognostiserade 500.000. Internationellt blev antalet nya abonnenter nästan 500.000 färre än prognostiserat för samma period, 1,52 miljoner istället för beräknade 2 miljoner.

I och med det blir det här den lägsta ökningen av nya prenumeranter på tre år för Netflix, som nu har drygt 83 miljoner abonnenter totalt.

Bolaget hänvisar minskningen till prisökningar. Vid en videokonferens med analytiker sa Netflix-chefen Reed Hastings bland annat följande:

“Vad priset än är för någonting så gillar inte folk att det höjs.”

Han passade samtidigt på att be om ursäkt för bolagets volatilitet, men underströk att Netflix, trots de senaste siffrorna, står stabilt.

Om man istället tittar på resultatet så blev utfallet något bättre än vad analytikerna räknat med. För det andra kvartalet blev resultatet per aktie 0,09 dollar, mot 0,06 dollar samma period föregående år. Intäkterna uppgick till 2,1 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

För nästa kvartal räknar Netflix med 2,3 miljoner nya användare. Marknaden har däremot högre förväntningar och räknar med 3,5 miljoner nya abonnenter.

Läs fler artiklar
LÄS MER