Nu går jätten Tradera med vinst – för första gången sedan 2011

Nu går jätten Tradera med vinst – för första gången sedan 2011

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Färska siffror visar hur det går för marknadsplatsen Tradera.

Köp- och säljsajten Tradera, som är en marknadsplats där användare kan buda på exempelvis begagnade kläder och prylar, släppte idag sin årsredovisning för helåret 2015. Och det blev ett rekordår för den Paypal-ägda sajten.

Under fjolåret omsatte Tradera 169 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 2014 års siffra på 133 miljoner kronor.

Även handeln på sajten ökade med 5 procent jämfört med föregående år.

”Vi ser ett ökat intresse för hållbar konsumtion i samhället, och det återspeglar sig också i antalet besökare och försäljningen av begagnade kläder, skor och accessoarer på marknadsplatsen. Under 2015 har även motorkategorin ökat, en kategori där vi ser att vi blir allt starkare”, säger Traderas vd Stefan Öberg i en kommentar.

På sista raden i årsredovisningen syns även en stark förbättring. 2014 gjorde Tradera en förlust på 23,4 miljoner kronor. 2015 resulterade däremot i en vinst på 123 000 kronor.

Det är första gången sedan 2011 som bolaget redovisar ett positivt resultat.

”Det sista året har vi vänt ett negativt resultat på minus 23 miljoner till vinst och det är ett kvitto på att det var rätt beslut att återgå till vårt ursprung och satsa på privatpersoner och småföretag som säljare”, säger Stefan Öberg.

Resultatet är dock något ”dopat” av storägaren Paypal, som under året pumpat in 30 miljoner kronor i det svenska dotterbolaget. Detta som kompensation för att Tradera har genomför utveckling och testar kring betallösningar för Paypals räkning.

Vi har tidigare kunnat rapportera att Traderas täta koppling till Paypal hotar Klarnas samarbete med sajten.

Läs fler artiklar
LÄS MER