Sök

Siemiatkowski: Det finns otroligt mycket negativt med välgörenhet

Klarna

Sebastian Siemiatkowski i Visby. Foto: Erik Wisterberg.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Klarna har gjort honom till miljardär. Nu vill Sebastian Siemiatkowski rädda världens vilda kattdjur – samtidigt som han varnar för välgörenhetens baksida.

Regnmolnen tornade upp sig när Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski och Nina Sundén samlade vänner och familj för att bli ett äkta par.

Den spektakulära inramningen i det Kenyanska nationalreservatet Masai mara bidrog till att bilderna på paret Siemiatkowskis bröllop i blev något utöver det vanliga, vilket snart uppmärksammades av Huffington post.  

Sebastian är killen från Uppsala som retades för att familjen kom från Polen. Hans mål var att ”bli rik”, bland annat på grund av att han som ung kopplade ihop föräldrarnas skilsmässa till ständiga bråk om pengar. 

Nina är handelsstudenten som lämnade toppjobbet på Swedish match för att bli naturfotograf.

Nu börjar de två så sakteliga sätta formerna för en gemensam välgörande verksamhet.

Breakit har tidigare rapporterat om flera kända entreprenörer som blivit extremt rika – och nu vill ge tillbaka till samhället. Man kan kalla det en trend, möjligen inspirerad av amerikanska affärsmän som Mark Zuckerberg, Bill Gates och Warren Buffett.

Det senaste exemplet är Niklas Adalberth, som grundade Klarna tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson för elva år sedan. Han har lämnat sin operativa roll i bolaget, och jobbar nu dedikerat med sin stiftelse ”Norrsken”. Det första draget är en app som ska bekämpa korruption

Sebastian Siemiatkowski har inga planer på att lämna Klarna, ett bolag som skulle göra honom till miljardär vid en försäljning. Men parallellt med att ratta Klarnas globala expansion vill han, likt Niklas Adalberth, börja ge tillbaka till samhället.

Tillsammans med hustrun försöker Sebastian Siemiatkowski nu bena ut exakt på vilket sätt det ska ske. 

”Vi är fortfarande i en orienteringsfas. Men både jag och Nina brinner oerhört mycket för vilda djur, i synnerhet vilda kattdjur. Så att jag tror att huvuddelen av vårt engagemang kommer att vara kring natur och miljö”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Breakit träffar honom vid strandpromenaden i Visby under Almedalsveckan. Familjen är just hemkommen från en resa till Zambia och Sebastian Siemiatkowski håller under hela intervjun två pärlarmband i handen, där små bokstäver formerar namnen på parets två små barn. 

Givet hur världen ser ut – med den största flyktingkrisen sedan andra världskriget – är det ett intressant val att fokusera sina välgörande insatser på djur istället för människor.

”Om man tittar på den totala välgörenhetskakan är det kanske 2-3 procent som spenderas på de frågorna. Resten går till mänskligt relaterade frågeställningar. Vi har hittat vår egen nisch där vi kan förkovra oss”, säger Sebastian Siemiatkowski och framhåller att hustrun Nina är den som huvudsakligen kommer att hålla i trådarna. 

Vilken roll kommer du själv att ha?
”Jag är väldigt aktiv, men det är ett sökande som i många andra frågor. Man försöker orientera sig och förstå vad som görs därute, vilken typ av organisationer som finns, hur man jobbar och försöker åstadkomma förändring".

Vilka förebilder har ni?
”Både jag och Nina är väldigt inspirerade av Percy Barnevik. ’Hand in hand’ och vad de gör ligger väldigt nära hur vi tänker”.

Välgörenhetsorganisationen, där den forne ABB-toppen Percy Barnevik är engagerad sedan 90-talet, bekämpar fattigdom genom företagande.

Metoden är att träna och hjälpa företrädesvis kvinnor, exempelvis med mikrolån, att kunna försörja sig genom entreprenörsskap. När familjernas inkomst lyfts kan det i sin tur leda till man har råd att låta barnen utbilda sig, vilket leder till bättre livschanser.

Sedan länge finns en debatt kring vilka effekter ett mer passivt mottagande av rent ekonomiskt stöd kan ge. Det är en diskussion som paret Siemiatkowski tycks ha tagit intryck av. 

”Välgörenhet generellt är väldigt positivt, men det finns otroligt mycket negativa konsekvenser av det. ’Dead Aid’ är en jättebra bok att läsa för den som är intresserad av den typen av frågor”, säger Sebastian Siemiatkowski.

Förutom jobbet som vd för Klarna – och satsningen på att hjälpa världens vilda kattdjur – är han även aktiv som privat investerare. 

Nyligen kunde Breakit berätta att Klarna-grundaren gått in med pengar när svenska Scrive, ett bolag som vill förvandla världens pappersavtal till digital data, tog in 7 miljoner kronor. 

Bakom Scrive står Lukas Duczko, en barndomskompis till Sebastian Siemiatkowski.

”Lukas och jag lekte faktiskt tillsammans som barn i Uppsala, och han startade Scrive tillsammans med en kille som kom från Klarna. Jag har haft ögonen på dem i flera år”. 

Hur tänker du när du letar startups att investera i?
”Det första jag vill säga är att jag letar inte aktivt. Jag tackar i stort sett alltid nej när jag får propåer. Jag försöker att fokusera all min tid på Klarna. Men som en konsekvens av att Klarna har gått väldigt bra har det även gått bra för mig privatekonomiskt. Ibland när man träffar entreprenörer som verkligen brinner för sin grej blir man lite kär liksom”.

Klarnas grundartrio har flera gånger berättat hur deras affärsidé sågades brutalt av gräddan av det svenska näringslivet, bland andra H&M:s Stefan Persson. Ett undantag var affärsängeln Jane Walerud. Hon blev Klarnas första externa investerare och coachade till en början de unga grundarna. 

Sebastian Siemiatkowski tittar själv mest på en sak när han väljer ut guldkornen bland de entreprenörer som äskar pengar ur hans ficka. 

”Att bedöma affärsidéer i ett mycket tidigt skede är ganska vanskligt”, säger han och fortsätter:

”Det handlar om individen. Ibland träffar man folk där man känner ’shit vad den här personen brinner för sin grej’ och som stjärnorna tycks stå rätt för”. 

Läs mer