Hallå där, Frank Underwood – snart kan Netflix äga din serie

Hallå där, Frank Underwood – snart kan Netflix äga din serie

TT/Netflix, Nathaniel E. Bell

Breakit

Videostreamingtjänsten Netflix har fram tills nu licensierat in sina tv-serier. Nu vill bolaget stå som ägare till serierna.

Orange Is the New Black, House of Cards och Hemlock Grove är bara en handfull av tv-serier som brukar sändas exklusivt på Netflix – men som faktiskt inte ägs av själva streamingtjänsten. Istället har bolagets melodi hittills varit att köpa in licensrättigheter från utomstående produktionsbolag.

Det är något som Netflix vill ändra på från och med nästa år. 

Enligt Netflix vd Reed Hastings siktar bolaget på att själva stå som ägare bakom en stor del av de 20 nya serier som förväntas nå våra skärmar och tv-apparater under 2016.

”Vi har fortsatt att expandera vår kreativa roll i tv-serierna. Nu tar vi oss an ägande och produktion”, säger Hastings i en intervju med Bloomberg.

Tidigare har Netflix licensierat serier från bland annat Sony Pictures och Weinstein Co. Många har fått intrycket att House of Cards är Netflix helt egna serie, men sanningen är att även den är inköpt av produktionsbolaget Media Rights Capital.

Att Netflix tar full kontroll över ägandet av tv-serier innebär att bolaget kan öka intäkter från dvd-försäljning eller licensiera rättigheter till andra tjänster.

Enligt en källa till Bloomberg har Netflix redan hunnit med att köpa upp den kommande komediserien Flaked, skapad av samma personer som ligger bakom Arrrested Development.

Finwire

Läs fler artiklar
LÄS MER