Efter Pokémon Go: Skämtstartup vill ta betalt för att jaga åt dig

Pokémon Go Pokewalk
Efter Pokémon Go: Skämtstartup vill ta betalt för att jaga åt dig

Jonas de Lange

Reporter

Startupparodin Pokewalk vill kapitalisera på Pokémon Go hajpen. Genom att ta betalt för att spela åt användarna.

För en vecka sedan lanserade Nintendo och AR-bolaget Niantic Pokémon Go. Efter släppet i USA, Nya Zeeland och Australien har användarsiffrorna exploderat. Vi har tidigare skrivit om varför spelet är ett viktigt tekniskt genombrott. Det har dock inte hindrat vissa från att skämta på spelets och startupkulturens bekostnad.

Under tisdagen lanserades sajten Pokewalk, ett slags “Uber för Pokémon Go”. I spelet kan spelarna få tag på ägg till nya Pokémons. Äggen kläcks genom att spelaren går mellan två och tio kilometer.

Pokewalk vill lösa rörelseproblemet för användaren genom att “professionella pokewalkers” tar över. Den professionella promeneraren ska alltså ta betalt för att gå en sväng åt spelaren och fånga nya Pokémons på vägen.

Bolaget tar mellan 10 och 20 dollar för att gå sträckan som krävs för att kläcka ett ägg.

Vid första ögonkast kan det verka som ett riktigt bolag men läser man vidare verkar det hela vara mer som en parodi på ett techbolag i Silicon Valley.

Bolaget skriver till exempel så här om sin företagsvision:

“Föreställ dig en värld där du har möjligheten att göra vad du vill, som till exempel att titta på tv, sitta på en stationär cykel, stå still på en skateboard och inte behöva röra på dig för att fånga Pokémon. Vi vill ge miljontals Pokémon Go användare friheten att göra vad de vill utan att känna pressen att de måste promenera.”

Bolaget påstår sig även ha fått in 4 miljoner dollar, motsvarande 34 miljoner kronor, i riskkapital från “några av de största riskkapitalbolagen i Silicon Valley. Dessutom ska batteriryggsäckarna som pokewalkerna går med bygga på samma teknologi som Teslas Powerwall-batteri.

Någon officiell Pokewalker app har ännu inte släppts och det återstår att se om det skapar faktiskt intresse hos några slöfockar.

Uppdatering: I ett mejl till Breakit hävdar nu personerna bakom appen att det inte alls är ett skämt och att bolaget har fått in 4 miljoner dollar i riskkapital. Personerna vill dock inte avslöja vem de är, förutom att de är "ett gäng passionerade människor i San Francisco som vill bygga produkter som förändrar världen".

Vi lägger dock fortfarande våra pengar på att det är ett kreativt – och träffsäkert – skämt om samtiden.

För den som vill testa Pokémon Go i Sverige och gå alla stegen själv har vi tagit fram en kort guide över hur man gör här.

Läs fler artiklar
LÄS MER