Mathem vill sälja alkohol – men stoppas av svensk lagstiftning

Mathem
Mathem vill sälja alkohol – men stoppas av svensk lagstiftning

Tomas Kull, vd för Mathem Foto: Sara Lindh/TT/Lisa Åserud

Viviana Canoilas

Reporter

I höstas började e-handelsbolaget Mathem sälja den omtalade alkoglassen. Nu kan Breakit berätta om bolagets mångåriga planer på att även börja sälja sprit på nätet.

I höstas breddade Mathem, som är Sveriges största renodlade livsmedelsbutik på nätet, sitt sortiment med den kontroversiella alkoglassen, som innehåller fem procent alkohol. Lanseringen skapade uppståndelse i medierna, vilket ledde till att Mathem stoppade glassförsäljningen i en vecka.

Bolaget ville höra vad deras konsumenter tyckte, som gav alkoglassen tummen upp, och glassen sattes åter till försäljning.

Nu kan Breakit berätta att e-handelsbolaget under en längre tid, närmare besämt fyra år, haft planer på att sälja alkohol på nätet. Och att man under flera års tid tittat på möjligheten att kringgå svensk lagstiftning, som förbjuder försäljningen av alkohol vid sidan av Systembolaget.

“Då hade vi förslag på en prenumerationstjänst, så att man kunde få ett vinpaket i färdiga matkassar", säger Staffan Mörndal, som är partner i riskkapitalbolaget Verdane samt sitter i Mathems styrelse.

Som konsument är det nämligen fritt fram att köpa alkohol på nätet från ett EU-land, så länge det är för ett personligt bruk.

Trots att det svenska regelverket sätter stopp för Mathems alkoholplaner är de inte skrotade, berättar Compricer-grundaren Jakob Tolleryd, som också sitter i Mathems styrelse. 

“Det är inte nedlagt för all framtid, utan vi tittar löpande på olika projekt. När dessa kan bli av är svårt att säga och om vi kan lösa logistikproblemet. Det hänger på lagstiftningen och vilka lösningar som finns tillgängliga”, säger han.

Jakob Tolleryd berättar vidare att ett logistikproblem är att ett svenskt bolag inte får lagerhålla alkohol, utan leveransen måste ske så fort alkoholpaketet har passerat gränsen. 

På frågan om någon lansering är på gång den närmaste tiden säger både Staffan Mörndal och Jakob Tolleryd att de inte vet.  

“Vi har haft frågan liggande i tre år. Jag vet inte exakt var man står i frågan i nuläget och hänvisar helst till Tomas som har bättre koll på huruvida man har lagt ner någon mer tid på att forska vidare”, säger Staffan Mörndal.

Tomas Kull, vd för Mathem, slår dock bort uppgifterna och menar att för ett svenskt bolag som Mathem är det omöjligt med försäljning av alkohol på nätet – även om beställningen görs från ett EU-land.

“Vi funderade på det för tre, fyra år sedan, men sedan slutade vi med det. Hemleverans av alkohol är inget vi ska göra just nu”, säger han.

Om regelverket skulle se annorlunda?

“Självklart skulle vi göra det! Absolut. Men som det ser ut nu går det inte eftersom Mathem är ett svenskt bolag registrerad i Sverige”, säger Tomas Kull.

Läs fler artiklar
LÄS MER