Energi-startupen Watty växlar upp – tar in 28 miljoner i riskkapital

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Hjalmar Nilsonnes energi-startup Watty tar in 28 miljoner kronor i riskkapital från bland annat EQT Ventures.

Vi har vid flera tillfället kunnat berätta om energi-startupen Watty, som så sent som i februari fick in Spotify-toppchefen Gustav Söderström som delägare.

Nu står det klart att bolaget tar in 3 miljoner euro, motsvarande cirka 28 miljoner kronor, i riskkapital från den befintliga investeraren Cleantech Invest och riskkapitalbolaget EQT Ventures.

”De här pengarna ska ta oss ut i världen och hjälpa oss skala upp med kunder. Vi har sedan tidigare ett par stora energibolag som kunder, men nu går vi in i tillväxtfas”, säger Hjalmar Nilsonne, vd och grundare av Watty, till Breakit.

Watty har tagit fram en algoritm som gör det möjligt att se exakt vad i ett hus som drar energi, hur mycket och när. Så kallad energidata.

”Vi hjälper folk att förstå hur deras energianvändning ser ut och hjälper dem att spara pengar. Sedan har vi även premiumtjänster som gör det möjligt att få alerts om avvikelser och hålla koll på sitt hem när man är på sommarstället, och vice versa.”

Enligt Hjalmar Nilsonne kommer affärsmodellen framöver att kretsa kring att sälja analyser av data från hemmen till energibolagen. Bolaget tar betalt av energibolagen för varje persons hushåll som analyseras.

”Vissa använder sig av vår app, andra har sin egen, men att vi levererar analysdelen.”

I dagsläget har bolaget 15 anställda. Den siffran ska nu utökas till cirka 20.

Watty tog in cirka 9 miljoner kronor i riskkapital 2014.

Nyfiken på Hjalmar Nilsonnes story? Läs vår helgintervju från tidigare i år här.

Läs mer