Pewdiepie misstänks ha tagit emot pengar för smygreklam

Breakit - Pewdiepie misstänks ha tagit emot pengar för smygreklam

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Viviana Canoilas

Reporter

Världens största Youtube-stjärna, svenske Felix “Pewdiepie” Kjellberg, har dragits in i en härva där han påstås ha tagit emot pengar för att marknadsföra spel genom otillåten reklam.

Det är den amerikanska konkurrensmyndigheten, Federal Trade Comission (FTC) som har framfört sina klagomål gällande Warner Brothers Home Inc markandsföring av datorspelet "Middle Earth: Shadow of Mordor". Bristen ska ha skett via stora Youtubestjärnor, skriver den amerikanska sajten Ars Technicha

Enligt sajten ska den svenska Youtubestjärnan Felix “Pewdiepie” Kjellberg vara en av de som ska ha fått betalt för att marknadsföra spelet och ska ha stått för 3,7 miljoner visningar av de totala 5,5 miljoner för Shadow of Mordor.

Enligt myndigheten ska Warner Brothers ha anlitat ett externt bolag som ska ha betalat ut stora kontantbetalningar till personer som gjorde filmer av sitt spelande utifrån ett antal kriterier. En var att Youtubestjärnorna tydligt skulle uppmuntra tittarna att klicka vidare till filmbolagets hemsida för att få mer information om spelet. En annan var att de skulle nämna spelet på Facebook eller Twitter.

Warner Brothers själva hävdar att de ska ha bett marknadsföringsbolaget att deklarera att marknadsföringen var sponsrat – men enligt sajten Ars Technicha ska detta ha dolts bakom en “visa mer”-knapp.

Nu har myndigheten kommit överens om en förlikning med Warner Brothers – som slipper betala böter. I stället ska bolaget tala om för sina influencers om hans eller hennes ansvar och att de i framtiden ska tydligt redogöra för sponsrade inslag.

Läs fler artiklar
LÄS MER