Efter skattesmitarkritiken: Nu inför Uber en "skatteknapp"

Breakit - Efter skattesmitarkritiken: Nu inför Uber en "skatteknapp"

En av Ubers självkörande testbilar. Foto: AP/TT/Uber

Jonas de Lange

Reporter

Uber vidtar nya åtgärder för att blidka svenska staten.

Under det senaste året har flera spaltmeter i tidningarna ägnats åt att kritisera taxiföretaget Uber, som anklagas för att hjälpa förare att smita från skatt. Ett hårt slag mot bolaget var när lågpristjänsten Uber Pop lades ned i Sverige, efter att en rad förare åkt fast för svarttaxiverksamhet.

Nu hoppas bolagets Sverige-chef Alok Alström att diskussionen ska förändras. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver han nu att bolaget ska börja dela uppgifter om förarna direkt med skatteverket.

“Den nya funktionen möjliggör för en partnerförare att trycka på en knapp i appen och därigenom låta Uber dela nödvändiga inkomstuppgifter på deras körningar direkt med Skatteverket”, skriver Uber-chefen på DN Debatt.

Han intygar samtidigt att allt kommer att vara digitalt och säkert för förarna.

Vidare beskriver han den nya “skatteknappen” som ett förberedande steg för en regeländring 2017. Den nya regeln ska enligt Alok Alström göra att alla taxichaufförer måste rapportera in skattegrundande inkomster till särskilda redovisningscentraler.

“Vi välkomnar det som ytterligare ett bra steg för att göra svenska transport- och taxisektorn – som historiskt brottats med utbrett skattefusk till följd av stor kontanthantering – mer städad”, skriver Alok Alström.

Läs fler artiklar
LÄS MER