Länsförsäkringar vill äga Hemnet med andra aktörer

Hemnet Länsförsäkringar Fastighetsförme
Länsförsäkringar vill äga Hemnet med andra aktörer

Viviana Canoilas

Reporter

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vill ha ett gemensamt ägande med branschens aktörer.

På torsdagen kom beskedet – det norska mediebolaget Schibsted får inte köpa bostadssajten Hemnet. Konkurrensverket anser inte att Schibsted lyckats tillmötesgå myndighetens krav. Eftersom Schibsted äger sajten Blocket Bostad skulle köpet av Hemnet innebära att de två största bostadssajterna i Sverige skulle få samma ägare.

En som välkomnar beslutet är Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Han menar att ett branschägt alternativ är att föredra – där branschens aktörer går in i ett gemensamt  ägande.

“Då kan vi i branschen gemensamt säkra att Hemnet, som är den största bostadssajten i Sverige, likabehandlar mäklarföretag. Dessutom kan vi lägga grunden för en god och jämlik konkurrens när det gäller information till tredje part. Liknande upplägg finns exempelvis inom banksektorn med ett gemensamt ägande av Swish”, säger han i ett uttalande.

Marcus Svanberg tycker också att beslutet är bra ur ett kundperspektiv. Han menar att om konkurrensen försvinner så kommer den dominerande aktören få större makt över prissättningen.

“Det leder allt som oftast till prisökningar och ett sämre serviceerbjudande för kunden”, säger Marcus Svanberg i ett uttalande. 

Läs fler artiklar
LÄS MER