Charles Feeney kan bli ny ägare till bostadssajten Hemnet

Nordic Capital Schibsted
Charles Feeney kan bli ny ägare till bostadssajten Hemnet

Charles Feeney. Foto: UCSF/Youtube

Viviana Canoilas

Reporter

Konkurrensverkets nej till Schibsted öppnar nu för den amerikanske mångmiljardären Charles Feeneys riskkapitalbolag General Atlantic.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet: Den norska mediejätten Schibsted får inte köpa bostadssajten Hemnet. Konkurrensverket anser att Schibsted inte lyckats tillmötesgå myndighetens krav.

Beskedet öppnar för den amerikanske mångmiljardären Charles Feeney, grundare av riskkapitalbolaget General Atlantic.

Tillsammans med riskkapitalbolaget Merro ska General Atlantic ha lagt ett bud som var 100 miljoner kronor högre än Schibsteds, något som  Dagens industri avslöjade i veckan. General Atantic och Merro ska ha erbjudit Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet samma erbjudande som Schibsted – alltså att få ligga kvar som minoritetsägare i Hemnet.  

Så sent som i juni bekräftades det att båda riskkapitalbolagen stod kvar som intresserade köpare trots att Konkurrensverket hissat röd flagga, enligt Dagens Industri.

Vem är då den amerikanska investeraren som nu kan bli Hemnets ägare?

Det var på 1980-talet som amerikanen Charles Feeney grundade General Atlantic. I dag förvaltar han tillgångar på 18 miljarder dollar via 12 kontor runtom i världen – vilket får Schibsted att framstå som en liten knatte i jämförelse. I General Atlantics investeringsportfölj finns flera kända techbolag som Klarna, Airbnb, Uber och Buzzfeed.

En annan aktör som har visat intresse för Hemnet är det svenska riskkapitalbolaget Nordic Capital.

Läs fler artiklar
LÄS MER