Konkurrensverket: Därför stoppar vi Schibsteds köp av Hemnet

HemnetKonkurrensverket

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom. Foto: Press.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

”Detta är en bra dag för landets fastighetssäljare”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Under torsdagseftermiddagen kom beskedet att den norska mediekoncernen Schibsted avbryter sitt köp av bostadssajten Hemnet.

Schibsted motiverar sitt beslut med att Konkurrensverket inte skulle ha godkänt affären utifrån dess nuvarande konstruktion. 

”Vi är besvikna såklart. I slutändan är det svenska konsumenter som blir förlorarna", säger Schibsteds Sverige-chef Raoul Grünthal till Breakit.

Konkurrensverkets generaldirektör välkomnar dock beskedet att Schibsted nu skrinlägger sina planer på ett köp av Hemnet.

”Detta är en bra dag för landets fastighetssäljare. Om affären hade genomförts hade det bildats ett monopol på marknaden för digitala bostadsannonser. Det hade lett till högre annonspriser”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Bakgrunden är att Schibsted sedan tidigare äger Blocket Bostad som är den näst största spelaren på marknaden för bostadsannonser i Sverige. 

Om Blocket Bostad skulle fått förvärva marknadsledaren Hemnet hade det bildats ett monopol på marknaden.

”Det är bra att vi på detta sätt har fått ett avslut på denna företagskoncentration. Om affären hade genomförts skulle det leda till att konkurrensen påtagligt hämmats”. säger Dan Sjöblom.

Konkurrensverket var redo att ta strid med Schibsted om mediekoncernen ändå hade valt att gå vidare med affären.

”Om anmälan inte hade återkallats var vi beredda att gå till domstol för att få ett förbud mot affären. Nu slipper vi det. Det innebär att parter och kunder inte behöver vänta på besked till efter en lång och kostsam domstolsprocess”, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson.

Läs mer