När alla jagar nästa Facebook slår börsens bluffmakare till

Trig Social Media Ekobrott Nyhetsanalys
När alla jagar nästa Facebook slår börsens bluffmakare till

Richard Drew, File/TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det senaste året har ett flertal direkt oseriösa "techbolag" försökt blåsa småsparare med löftet om att de är nästa stora grej. Att sådant sker på den privata aktiemarknaden må vara hänt - men på börsen borde den här sortens företag aldrig släppas in.

Senast i raden är det svenska företaget Trig, som nu utreds av Ekobrottsmyndigheten. Ledningen misstänks ha ljugit om hur många användare sajten har. Värderingen på 10 miljarder (!) på Frankfurtbörsen framstår som ett luftslott.

I somras skedde något liknande när bolaget Cynk på kort tid rusade till en miljardvärdering på en av de mindre börserna i USA. Bolaget hade i princip ingenting mer än löftet om att det skulle skapa ett revolutionerande socialt nätverk.

Efter att affärsmedierna började rota i saken visade det sig till och med vara oklart vem som ledde bolaget. Den officiella kontaktpersonen Marlon Luiz Sanchez (vem nu det var) gick inte att nå och den ende som ville träda fram var en av grundarna som inte längre arbetade med projektet.

Att den här sortens otyg förekommer på den privata aktiemarknaden må vara hänt. Det är extremt svårt för myndigheterna att hålla koll på varenda lycksökare och bedragare (eller överdriven optimist) som försöker ragga pengar till sitt bolag.

Men att det sker på börsen är mycket värre. Dels eftersom en snabb handel med aktien är själva rotorsaken till att en sajt utan användare överhuvudtaget kan få en så bisarr värdering som 10 miljarder kronor.

Än värre - den här sortens skeenden minskar förtroendet för hela branschen. Den småsparare som har bränt sig på en bluffsajt kommer nog att dra öronen åt sig nästa gång ett socialt nätverk söker sig till börsen, lett av en vd som lovar en ljus framtid.

Ansvaret faller på de ansvariga börserna - senast Frankfurtbörsen som i fallet med Trig förmodligen aldrig borde ha släppt in det svenska bolaget.

Att ett företag börsnoteras ska inte bara vara ett sätt att bredda handeln med aktien. Det ska också vara en kvalitetsstämpel.

Läs fler artiklar
LÄS MER