Neo Technology knäckte Panama-koden - siktar mot börsen

Neo Technology Almedalen
Neo Technology knäckte Panama-koden - siktar mot börsen

Emil Eifrem, grundare Neo Technology.

Jonas de Lange

Reporter

Neo Technology-grundaren Emil Eifrem har tackat nej till att sälja hela bolaget. Nu har databas-bolaget i stället börjat arbeta mot en börsnotering.

Emil Eifrem och medgrundaren Johan Svenssons bolag har skapat en ny typ av databas för att strukturera information. I stället för att visa upp informationen i ett rutnät som ett kalkylblad skapar Neos mjukvara en grafisk framställning av kopplingar mellan olika datapunkter.

Tekniken har bland annat används till att avslöja Panama-skandalen. I källmaterialet över 11 miljoner dokument svart på vitt hur statsledare, affärsmän, sportprofiler och yrkeskriminella hade smitit från skatten över flera decennier. Genom att läsa in alla dokumenten med såkallad OCR-teknik kunde information sedan kopplas ihop med Neos mjukvara.

“Ta till exempel Islands före detta premiärminister, Sigmundur Gunnlaugsson. Han stod inte själv som ägare av något skalbolag utan han hittades genom att han delade adress med någon – det visade sig vara hans fru – som ägde ett brevlådeföretag i Karibien”, sa Emil Eifrem vid ett seminarium i Almedalen, arrangerat av Veckans affärer.

Men seminariet handlade inte bara om skattesmitare. Emil Eifrem berättade även att bolaget nu siktar mot börsen.

“Vi har tackat nej till erbjudanden att köpa hela bolaget. Nu har vi börjat prata internt om att notera bolaget 2020”, sa Emil Eifrem från scenen.

Han utvecklade resonemanget efteråt i en intervju med Breakit.

“Den här branschen kommer att avgöras de närmaste två-tre åren. Vi har fördelen av att vara först ut men det finns också utrymme för ‘fast followers’ som kommer in när det börjar lyfta. Det är där vi är nu", säger Emil Eifrem.

Vägen till börsen verkar inte vara spikrak. De senaste månaderna har tunga konkurrenter som Microsoft, Oracle och Amazon alla släppt konkurrerande produkter.

"Det blir såklart tufft när så stora aktörer kommer in med sina tiotals miljoner eller miljarder dollar”, säger Emil Eifrem som dock står fast vid att Neo Technology ska arbeta mot en börsnotering 2020.

Läs fler artiklar
LÄS MER