1000 skivbolag har inte fått sina pengar av Tidal - på ett halvt år

Tidal Phonofile
1000 skivbolag har inte fått sina pengar av Tidal - på ett halvt år

Jay-Z med frun och Tidal-ägaren Beyoncé. Foto: Charles Sykes/Invision/AP

Jonas de Lange

Reporter

Sedan januari har betalningar för mångmiljonbelopp uteblivit från Jay-Zs streamingtjänst. Nu skyller Tidal och samarbetspartnern Phonofile på varandra.

Det har varit ett turbulent halvår för Jay-Zs streamingbolag Tidal. Breakit har bland annat tidigare rapporterat om att flera höga chefer har lämnat bolaget. Samtidigt förbereder Jay-Z en stor stämning av de tidigare ägarna av Tidal, dåvarande Wimp, för att användarsiffrorna var lägre än det som rapporterats.

Nu rapporterar norska Dagens Næringsliv att bolaget har stött på nya problem. Det senaste halvåret har pengarna för streamingen på Tidal uteblivit från över 1000 olika skivbolag.

Det gäller de bolag som har musik på Tidal genom ett avtal med det norska musikdistributionsbolaget Phonofile, som agerar mellanhand mellan Tidal och skivbolagen.

Larry Bringsjord, vd för det norska skivbolaget MTG Music (som inte har någon koppling till den svenska mediekoncernen MTG), berättar för DN att hans bolag inte har fått några betalningar för musiken på Tidal sedan december förra året.

I ett brev till sina skivbolag skriver nu Phonofile att problemet ligger hos Jay-Zs streamingbolag och inte hos Phonofile.

“Tidal har underpresterat både när det gäller rapportering och inbetalning de senaste 12-18 månaderna”, skriver bolaget i ett brev till sina skivbolag, enligt DN.

Tidal hävdar å andra sidan att bolaget har betalat sina fakturor till Phonofile. Enligt Dagens Næringsliv har dock minst två fakturor betalats först efter att tidningen konfronterade Tidal med uppgifterna. De två fakturorna var på drygt tre miljoner svenska kronor sammanlagt.

Läs fler artiklar
LÄS MER