Sök

Hon digitaliserar sjukvården – här är storyn om Charlotta Tönsgård

Min doktor

Charlotta Tönsgård, vd för Min Doktor, intervjuas på scen i Almedalen av Breakits Stefan Lundell. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Min Doktors vd Charlotta Tönsgård om hur fler kvinnor ska bli entreprenörer och varför hon fick lägga ner sitt förra bolag.

Min Doktors vd Charlotta Tönsgård var först ut att frågas ut av breakit i Almedalen, under parollen "Digitala tänkare".

Bolaget låter patienter söka vård digitalt och tog nyligen in 55 miljoner i kapital bland annat från EQT Ventures. 

Från scen fick Charlotta Törnsgård bland annat svara på frågan vad hon tror är lösningen på att fler kvinnor ska bli entreprenörer och vd:ar inom startup-världen. Ett recept är att föra in teknik i skolan, tror hon. 

"Den långsiktiga lösningen är att börja i tid. Man ska inte tvinga på någon teknik, utan det handlar om att få in tänket tidigt och se att teknik är något kreativt".

"Jag har en femåring och tvååring hemma och vi utsätter dem redan för programmering. Det finns oändligt mycket appar man kan använda. Vi har två små robotar hemma också som man kan styra från plattan", säger hon.

Hon berättade också om när hon i en tidigare roll misslyckades med att ta in kapital. Hon var vd för ett teknikbolag som hette Zimpl, som tagit fram tangentbord för mobiltelefoner.

"Vi var inte rätt på det, det är lätt att säga i efterhand men svårt att se när man är mitt inne i det. Vi försökte sälja till någon som inte längre ville köpa det vi sålde". 

"Vi kom till en punkt där det inte gick att fortsätta, det fanns inga pengar. Jag fick valet att driva vidare det själv då, men jag insåg att förutsättningarna att lyckas inte var så stora. Det var inte rätt läge att gå vidare då", säger hon.

De problemen ser hon inte med Min Doktor. Där är planen att framöver gå internationellt.

Dessutom är markanden hemma stor menar hon. Det sker ungefär 14 miljoner primärvårdsbesök årligen i Sverige, och även om hon inte vill ange någon tidsplan så menar Charlotta Tönsgård att i varje fall hälften av primärvårdsbesöken i framtiden kommer att ske digitalt. 

Nu handlar det om att lära patienter att tänka om.

"Utmaningen är att få folk att ha oss högst upp i huvudet om de måste ringa vårdcentralen på morgonen", säger hon.

Se hela intervjun i videoformat nedan. 

 

Läs mer