Tidals förre vd Andy Chen ska hitta startups åt Vectr Ventures

Breakit - Tidals förre vd Andy Chen ska hitta startups åt Vectr Ventures

Andy Chen (till vänster) och Alan Chan. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Den Hongkong-baserade investeringsfirman Vectr Ventures har gjort sin första investering i Sverige. Nu letar bolaget efter fler skandinaviska startups - med hjälp av musiktjänsten Tidals förre vd Andy Chen.

På tisdagen kunde Breakit berätta att Vectr Ventures investerar i den svenska e-signeringstjänsten Scrive. Det var startskottet för investeringsbolagets plan på att bli mer aktivt i Norden.

När jag träffar Vectr-partnern Alan Chan i Stockholm har han precis ägnat två dygn åt att lära känna den svenska startupscenen.

“Mitt första intryck är att folk är ärliga och öppna. De är ganska villiga att erkänna vilka risker som finns och vad de inte har så bra koll på”, säger Alan Chan.

Vectr drivs med Hongkong som bas men investerar i både USA, Asien och Europa.

Bolaget fungerar inte som en traditionell riskkapitalfond utan mer som en sorts blandning mellan investmentbolag och digitalt konsultbolag. Ledningen beskriver det som en "fullservicebyrå för venture-investeringar".

Det innebär att Vectr inte bara pumpar in kapital i startups, utan också hjälper till med utveckling och sälj.

“Jag är personligen inte särskilt förtjust i det klassiska konceptet då man ger någon 10 miljoner dollar och sedan säger ‘vi ses om ett år!’. Vi lägger oss i betydligt mer än så. Det innebär också att vi hjälper till väldigt aktivt om vi till exempel investerar i ett europeiskt bolag som vill etablera sig i Kina”, säger Alan Chan.

Vectr har hittills gjort investeringar i allt ifrån små såddrundor på 10.000 dollar till större rundor på 5 miljoner dollar.

Nu ska bolaget börja investera mer i Norden. Inför den satsningen har Vectr anställt Andy Chen, mest känd för att han tidigare var vd på musiktjänsten Tidal. Han jobbar nu som investeringsansvarig (venture partner) för Skandinavien på Vectr Ventures.

Andy Chen, som lämnade Tidal när Jay-Z köpte bolaget förra året, är baserad i Oslo men ska även leta bolag i Stockholm.

“Mitt fokus ligger på att identifiera och investera i startups här i Sverige, som vill expandera till Asien med Hongkong som strategisk bas. Sverige har redan visat sig vara en konkurrenskraftig rival mot Silicon Valley vad gäller kapital och talang. Vi hoppas kunna öppna upp tillväxtmöjligheter för svenska företag i Asien, som ju står för den största delen av världens befolkning”, säger Andy Chen.

Läs fler artiklar
LÄS MER