Breakit - Spotify: Apple stoppar vår app – för att gynna egna Apple music
SPOTIFYS DANIEL EK. FOTO: SPOTIFY SAMT CHRISTINE OLSSON/TT.

Spotify: Apple stoppar vår app – för att gynna egna Apple music

Erik Wisterberg
Erik Wisterberg
01 jul 2016, kl 08:31

Kriget mellan Spotify och Apple skruvas upp ytterligare. Enligt ett brev från Spotify har streamingtjänstens senaste uppdatering stoppats.

Erik Wisterberg
Erik Wisterberg
01 jul 2016, kl 08:31

Bråket mellan Spotify och Apple, en publik kraftmätning mellan två älskade techbolag, har pågått under lång tid.

Redan innan Apple lanserade Apple Music, en direkt konkurrent till svenska Spotify, var ordkriget ett faktum. Spotify valde att gå till hårt angrepp mot ”Apple-skatten”, den andel av intäkterna från nya prenumeranter som Apple tar via App store. 

Nu har kriget skruvats upp ytterligare.

Recode uppger att Spotifys senaste version av bolagets IOS-app stoppades av Apple. Recode har fått tillgång till ett brev som Spotify har skickat till en av Apples högsta jurister. 

Apple ”orsakar stor skada för Spotify och dess kunder” genom att inte släppa igenom bolagets uppdatering ska det stå i brevet. 

Bloomberg, som hänvisar till uppgifter från en anonym källa, uppger att Spotify anklagar Apple för att använda sin makt över App Store för att gynna Apple music. 

Apple ska ha stoppat den senaste uppdateringen av Spotify-appen efter att det svenska streamingbolaget börjat uppmana kunderna att prenumera via webben istället för via App store. 

Det är ett sätt för Spotify att komma runt den 30-procentiga andel som Apple skär emellan via App store.

För att inte behöva sänka sina marginaler har Spotify sedan tidigare valt att höja priset för den som tecknar sin prenumeration via App store. Det gör samtidigt att Apple music är billigare. 

Den kampanj som Spotify lanserade för att möta hotet från Apple music, där nya kunder som tecknade en prenumeration via webben fick ett mycket billigt tremånaderserbjudande, ska enligt Spotifys brev ha mötts av ett mycket potent hot från Apple. 

”Apple hotade att ta bort appen”, från App store enligt Bloomberg. 

Brevet ska även har skickats till amerikanska politiker, vilket kan förklara att senatorn Elizabeth Warren i veckan kritiserade Apples sätt att använda sin makt på.

Nyligen gick Apple ut med att bolaget ska sänka sin andel, från 30 till 15 procent. Det var ett utspel som dock inte blidkade Spotify. 

Läs mer om:
Läs fler artiklar
Läs nästa artikel