Politisk tungviktare tar strid för Spotify: "Apple utnyttjar sin makt"

Spotify Apple
Politisk tungviktare tar strid för Spotify: "Apple utnyttjar sin makt"

Foto: TT.

Sara Lindmark

Reporter

Både den amerikanska senatorn Elizabeth Warren och Spotify anklagar Apple för att hämma konkurrensen inom musik.

Hon har pekas ut som Demokraternas kandidat till posten som vicepresident i USA. I ett tal under måndagen anklagade Elizabeth Warren de tre amerikanska techjättarna, Google, Apple och Amazon, för att hämma konkurrensen och utnyttja sin makt, rapporterar techsajten Recode.

“Google, Apple och Amazon har skapat disruptiva tekniker som förändrar världen och de förtjänar att vara lönsamma och framgångsrika. Men möjligheten att konkurrera måste också finnas för nya och mindre företag som vill förändra världen på nytt”, sade Elizabeth Warren.

Apple har enligt Warren, dikterat villkoren för till exempel Spotify vilket gör det svårt för dem att konkurrera. 

Varken Google, Apple eller Amazon ville kommentera politikerns utspel men det ville däremot Spotifys globala kommunikationschef Joathan Prince:

“Man vet att något är fel när Apple tjänar mer pengar på en Spotify-prenumeration än en Apple Music-prenumeration och inte delar med sig av detta till musikindustrin. De vill äta sin egen kaka och alla andras också”, säger han enligt Recode.

För några veckor sedan rapporterade Financial Times att Apple-skatten sänks. Techjätten sänker den andel av prenumerationspriset som Spotify – och alla andra prenumerationsbaserade appar i App store – betalar till Apple. Istället för 30 procent ska Apple ta 15 procent av intäkterna.

"Det är en fin gest, men det löser inte kärnan av problemet med ’Apple-skatten’ och deras betalsystem”, sa Jonathan Prince då.

Nu anklagar han Apple för att ha förbjudit Spotify att berätta för sina kunder om tjänstens nya och lägre pris utanför App store.

”Apple har länge använt sin kontroll över Ios för att hämma konkurrensen inom musik. Det har höjt priserna hos sina konkurrenter och vi har förbjudits att berätta om våra lägre priser", säger Jonathan Prince till Recode. 

Läs mer

AVSLÖJAR: Här är det heta Amazon-dokumentet som (nästan) alla snackar om

Apple, Google och Spotify stäms – anklagas för konspiration

Techbolagen som betalar bäst lön – vi har kartlagt 225 heta företag i Sverige

Läs fler artiklar
LÄS MER