Compricer går mot strömmen hos Schibsted – gör rekordvinst

Compricer
Compricer går mot strömmen hos Schibsted – gör rekordvinst

Jakob Tolleryd är vd och grundare av Compricer.

Erik Wisterberg

Reporter

Mobilio skrotades och Let's Deal står och stampar. Men Schibsteds jämförelsesajt Compricer gör en rekordvinst.

Mediejätten Schibsted har under de senaste veckorna ruskat om rejält bland sina nätbaserade tjänstebolag. Breakit kunde nyligen avslöja att Mobilio skrotas helt, vilket nu även bekräftas i klartext på mobiljämförelsetjänstens sajt.

Också Airbnb-utmanaren Tripwell går i graven.

Dessutom uppvisar rabattsajten Let’s Deal avstannad tillväxt och minskad lönsamhet och sedelpressen Blockets tillväxt var rekordlåga 2 procent under 2015.

Compricer – tjänsten som låter privatpersoner jämföra exempelvis försäkringar, pensioner, lån och elbolag – går mot strömmen i Schibsteds portfölj av nätbaserade tjänster.

Affärsmodellen är att aktörer som försäkringsbolag och banker betalar för de nya kunder som Compricer genererar via sajten. En modell som levererar.

Compricers färska årsredovisning visar att lönsamheten ökade rejält under förra året. Vinstmarginalen landade på 22,2 procent, vilket kan jämföras med 17,6 procent under föregående år. 

Omsättningen skrivs till 128,2 miljoner kronor, vilket är en ökning med 10 procent mot föregående år.

I reda tal levererar Compricer 28,4 miljoner i resultat efter finansiella poster.

Det är rekord för tjänsten som grundades 2005, och köptes av Schibsted 2013. Compricer lämnade 29,1 miljoner kronor i koncernbidrag till Schibsted under 2015, enligt årsredovisningen.

Compricers vd och medgrundare Jakob Tolleryd bekräftar att resultatet innebär ett vinstrekord.

”Det är jättekul. Det är ett bevis på att vi har en väl fungerande affärsmodell och att den fungerar både mot konsumenter och mot försäkringsbolag, elbolag och banker som får nya kunder”, säger Jakob Tolleryd.

Värt att notera är att Compricer, som har en tung personalkostnad för kundtjänst via telefon, bantade personalstyrkan något trots att intäkterna alltså ökade. Compricer gick under 2015 från 119 till 117 heltidsanställda i snitt.

Jakob Tolleryd uppger dock att Compricer växte med 10-15 anställda. Siffrorna i bokslutet förklaras av att Compricer i början av 2015 drabbades av ett antal avhopp.

Som Breakit tidigare kunde berätta uppvisar även Schibsted-tjänsten Lendo god tillväxt och mycket hög lönsamhet.

Läs fler artiklar
LÄS MER