Därför är Brexit ett potentiellt hot mot hela den svenska techscenen

Breakit - Därför är Brexit ett potentiellt hot mot hela den svenska techscenen

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Breakits Stefan Lundell om konsekvenser för svenska startups efter folkomröstningen.

På fredagsmorgonen var sensationen ett faktum - britterna har röstat för att Storbritannien ska lämna EU.

Beskedet slog ned som en bomb på världens finansiella marknader och när London-börsen öppnade föll index som en sten. I Stockholm är börsen stängd på grund av midsommarfirande men de ekonomiska effekterna riskerar att bli dramatiska även här - inte minst för svenska startups.

Den globala konjunkturen var redan innan beskedet skakig med bland anat oro för utvecklingen i Kina och recession i både Brasilien och Ryssland. 

Storbritanniens EU-utträde kan bli händelsen som kastar oss in i en kraftigt konjunkturnedgång. Men bara osäkerheten för en sådan slår omedelbart till mot riskaptiten bland världens investerare.

När riskviljan minskar drabbar det naturligtvis allra mest investeringar med högst risknivå. Och i den kategorin återfinns investeringar i svenska techbolag.

Redan innan nattens folkomröstning i Storbritannien hade intresset från investerarna för lite större svenska techbolag minskat signifikant. Vi på Breakit har tidigare rapporterat om ett betydligt tuffare investeringsklimat där techbolag som söker kapital i storleksordningen 50 till 100 miljoner kronor (så kallade B-rundor) nu har det betydligt tuffare jämfört med för 6 till 12 månader sedan. I det här segmentet kommer det efter Brexit bli ännu svårare att attrahera kapital. Det är dåliga nyheter för bland andra hälsoappen Lifesum och telefonboksappen Truecaller vilka båda vill göra större finansieringsrundor, enligt Breakits källor.

Men det finns också en uppenbar risk att en försämrad konjunktur och en allmänt minskad riskaptit gör att det blir svårare också för lite mindre svenska startups att få in kapital. Så här långt har en svensk startup som sökt investerare till en sådd- eller mindre A-runda (1 till 10 miljoner kronor) haft det relativt lätt. Tillgång på riskvilligt kapital i detta segment är fortfarande riktigt bra.

Men investerare är ett oroligt släkte och pengar som bara för någon dag sedan var tillgängligt kan blixtsnabbt dras tillbaka när den här typen av kriser uppstår. Därför är dagens besked inte bara ett potentiellt dråpslag mot hela EU-projektet utan också ett hot mot den svenska techscenen.

Läs fler artiklar
LÄS MER