Statlig riskkapitalist älskar raka rör, hyllar Bamse och tänker högt

Statlig riskkapitalist älskar raka rör, hyllar Bamse och tänker högt

Johan Crona. Foto: Press.

Sofia Honungsmåne

Reporter

Vi ställde 17 frågor till Almi Invests fondchef Johan Crona, som bland annat avslöjar vilken svensk startup han helst skulle stoppa in 10 miljoner kronor av sina egna pengar i.

1. Vad sysslar du med?
”Jag arbetar på Almi Invest i Stockholm med riskkapitalinvesteringar i teknikbolag med stor potential, i tidiga skeden. Som fondchef är jag övergripande ansvarig för vår verksamhet i Stockholm och portföljen med cirka 50 bolag. Jag arbetar också med befintliga portföljbolag och med att analysera nya investeringsmöjligheter tillsammans med mina kollegor som är investeringsansvariga.”

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
”Tidigare har jag varit entreprenör och byggt bolag och det är nog något jag alltid kommer hålla på med, på ett eller annat sätt.” 

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
”En robot som plockar, sorterar och hittar specifika Lego-bitar. Just nu har vår sjuåring en väldigt stor kartong med alla bitar i och det är ofta pappa som får leta efter bitar när det ska byggas nya saker.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
”Personer som ger otydliga besked. Det är ofta väldigt svårt att förhålla sig till och gör att processer drar ut på tiden i onödan. Om man vänder på det, det blir ofta väldigt mycket enklare om alla är raka och tydliga.”  

5. Hur mår du just nu?
”Alla tiders! Det är alltid lite extra pressat med allt som ska bli klart innan Sverige stänger för sommaren, men samtidigt är det inte fel med en tydlig deadline som gör att man jobbar fokuserat med att få saker klara.”

6. Vad är din största bragd någonsin?
”Privat är det självklart en bragd att se sin son växa upp till en rimligt välfungerande pojke. Det kan jag känna stolthet över. Professionellt tycker jag det var en bragd när jag som vd och medgrundare för Protaurius byggde upp bolaget från i princip ingenting, mer än en patentansökan, till ett bolag med kunder i flera länder och inom flera vertikaler. Bolaget såldes senare till försvarskoncernen Saab vilket känns som ett bra kvitto på att vi byggde något som de såg ett värde i att ta över.”  

7. Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?
”Quarterbacken Peyton Manning. Speciellt under hans sista match i Superbowl-finalen i februari. Jag är fascinerad av amerikansk fotboll som är en extrem sport på många sätt. Därför hade det varit väldigt coolt att prova på att vara en duktig quarterback.”   

8. Vad är din favorituppfinning?
”Utan flygplan hade livet varit otroligt mycket tråkigare. Det är fantastiskt att kunna sätta sig i en plåtburk och några timmar senare vara på en annan plats på jorden. Jag jobbade en sommar på Arlanda och lastade väskor. Det var lika overkligt varje gång man fick se en Boeing 747, lastad med tiotals ton, lyfta från startbanan.”   

9. När är du som mest produktiv?
”När jag är nyvaken eller när jag är satt under tidspress. Det är inte min starka sida att göra saker när det är gott om tid.” 

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
”Bamse. Jag tycker att devisen ’Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll’ är bra. Det följer ett stort ansvar med att ha inflytande, exempelvis som investerare. Det gäller att inte missbruka det.”     

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?
”iFoodbag är ett riktigt intressant bolag som har en lösning som kan göra enormt mycket skillnad i världen. Jag tror att det bara är en tidsfråga innan bolaget är värt över 1 miljard kronor. Jag hade gärna investerat 10 miljoner där.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
”Jag tror att jag ganska ofta verkar väldigt förvirrad när jag träffar personer och inte kommer på direkt vem det är jag har framför mig. I jobbet träffar jag många människor och när jag sedan stöter på personerna i andra sammanhang kan det ibland ta väldigt lång tid att koppla ihop ansiktet med ett namn eller bolag.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?
”Knepig fråga. På fester gillar jag att debatter och att ’borra’ i olika kreativa resonemang. Därför firar jag helst inte med personer som pratar mest själva, utan att ta in omgivningen. De blir jag fort trött på” 

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
”Mobilt bredband i någon form och ett VPN-konto så jag kan kolla på live-sport även på resande fot!”

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?
”Som person är jag en ’extrovert tänkare’ och gillar att tänka högt för att bearbeta mina tankar. Så personer som gillar att debattera och ha långa kreativa resonemang, trivs jag extra bra tillsammans med.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?
”Att lyssna genom väggar har jag ofta önskat att jag kunde göra.”

17. Hur skulle du helst vilja dö?
”Det är inget som jag har hunnit tänka på än.”

Läs mer

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Efter Aegirbios miljardbud på Dynamic Code – stort missnöje i ägarledet

Grundarna säljer mer aktier i e-handelsraketem

Läs fler artiklar
LÄS MER