Internetstiftelsen börjar investera i svenska startups - Weld först ut

Weld Internetstiftelsen i Sverige
Internetstiftelsen börjar investera i svenska startups - Weld först ut

Tom Söderlund och Jannike Tillå. Foto: Press.

Viviana Canoilas

Reporter

"Vi ser oss själva som en katalysator", säger Jannike Tillå, kommunikationsansvarig på Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Syftet med IIS är att främja utvecklingen av internet och dess användning. Det är en oberoende organisation som ansvarar för alla se- och nu-domäner. Nu blir Internetstiftelsen även startupinvesterare. 

“Vi vill ge möjlighet att skapa fler idéer och ser oss själva som en katalysator för nystartade aktiebolag”, säger Jannike Tillå, kommunikationsansvarig på Internetstiftelsen i Sverige.

Vilka bolag är ni intresserad av?

“Det är bara nystartade svenska aktiebolag.”

Nu står det klart att den första investeringen sker i Weld. Startupen får 1,2 miljoner kronor och maxbeloppet är 2 miljoner.  

“Vi vill hjälpa bolag i ett tidigt stadie då det kan vara svårt att komma igång och hitta andra investerare. Målet är att gå in i tre nystartade bolag per år”, säger Jannike Tillå.

Breakit har tidigare skrivit om Weld, som skapar verktyg som gör det enkelt att göra interaktiva webbplatser och webbappar.

“Pengarna vi får in från IIS ska ta oss till lönsamhet i slutet av nästa år, med starkt fokus på tillväxt men även nya produktfunktioner”, säger Tom Söderlund, Welds vd.

Men IIS är inte den enda investeraren som väntas gå in i bolaget, berättar Tom Söderlund.

“Det är några andra affärsänglar som vi vill ta in, men det är inte klart än och därför vill jag inte gå ut med några namn. Tanken är att det ska ske i år”, säger han.

Weld har tidigare tagit in 1 miljon kronor i riskkapital från Tommy Palm och Alexander Ekvall, som är två av hjärnorna bakom spelsuccén Candy Crush Saga. I rundan deltog också privatinvesterarna Tobias Eidem och Alexander Jamal.

Att bolaget behöver få in kapital utifrån är tydligt då Weld hade en omsättning på knappt 14.000 kronor förra året och gjorde en förlust på 920.000 kronor, enligt bolagets årsredovisning.

“Nu börjar det lossna med försäljningen. Men vi har fortfarande mycket kvar att göra på den fronten”, säger Tom Söderlund. 

Läs mer

Här är 13 innovativa startups som får dela på 18 miljoner kronor

Nya SaaS-stjärnan Opter till börsen – "Vi vill vidga vår ägarkrets"

Så bytte vi kundgrupp och ökade omsättningen med det dubbla

Läs fler artiklar
LÄS MER