Breakit tar pulsen på svenskarna i Silicon Valley – hela veckan

Silicon valley
Breakit tar pulsen på svenskarna i Silicon Valley – hela veckan

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Vi träffar de hetaste svenska entreprenörerna och investerarna i Silicon Valley i en ny artikelserie.

"Jag driver faktiskt ett par startups själv.”

Chauffören, som enligt min Uber-app heter Matthew, lägger foten på gasen medan han sicksackar fram i den högljudda San Francisco-trafiken.

”Du skulle bara veta vad jag får höra här i bilen. Jag har kört Zuckerberg och alla möjliga. Och folk avslöjar en massa hemliga saker! Det är grymt.”

Han bromsar in kraftigt. Räcker över ett visitkort.

”Du är framme nu. Ha en fortsatt trevlig dag!”

Hemma i Sverige hör du sällan pitchar från taxichaufförerna. Men i San Francisco och Silicon Valley är allting väldigt annorlunda.

Här blandas kunskap, framåtanda, pengar, kanonväder och klasskillnader i en enda stor mix. På vägen till ett möte med en jätte som Google, Apple, Facebook eller Tesla passerar du sannolikt fler hemlösa än vad du ser på ett år i Stockholm. På sunkkrogarna i något av de trendigare områdena hittar du samtidigt fler miljonärer än på Stureplan. 

Det är en plats som på många sätt är unik och i ständig entreprenöriell framkant.

Trots det har ni läsare på Breakit hittills inte varit speciellt intresserade av att läsa vad som händer på den amerikanska västkusten. Tack vare den data vi samlar in om er vet vi att ni generellt sett inte blir speciellt uppspelat över nyheter om vad som sker här borta i Silicon Valley. Ni struntar i om Twitters aktiekurs går upp eller ner eller om Apple förvärvar en amerikansk startup. 

Min känsla är att ni upplever att det är för avlägset, och således ointressant.

Det ni däremot inte struntar i är hur det går för svenska entreprenörer runt om i världen och hur era affärer, bolag och idéer påverkas av omvärldens framfart. Många av er som driver teknikbolag vill veta hur det kan vara att driva ett bolag i USA, vilka trender som är på framfart och hur det kan vara att arbeta på något av världens största techbolag. 

Frågor som vi på Breakit naturligtvis vill besvara.

Med anledning av den insikten kommer vi under den kommande veckan bjuda på ett stort antal intervjuer med svenskar som befinner sig i det amerikanska techmeckat Silicon Valley. Vi kommer att prata med toppinvesterare, entreprenörer på plats i "dalen" och techies på storbolagen. Tankar, trender och tech.

För även om en Twitter-kurs må kännas ointressant för er som inte är aktieägare i bolaget så finns det flera skäl till att hålla ett vakande öga på utvecklingen i San Francisco och USA.

Det är här morgondagens storbolag föds och det är här du sannolikt kommer att hamna en vacker dag om du lyckas bygga en framgångsrik startup som riktar in sig på den amerikanska marknaden och riskkapital i dollar.

Dessutom påverkas det svenska startupklimatet och riskkapitalet i allra högsta grad av utvecklingen på den amerikanska marknaden.

Eller som en person jag träffade här borta sade till mig:

”Om du har en bra idé hemma i Sverige så kommer du träffa på minst tio bolag här borta som gör samma sak. Det blir ofta ett uppvaknande.”

Häng med på vår resa.

Hoppas vi kan bjuda på några spännande insikter.

Det här är en del av Breakits redaktionella artikelserie Silicon Valley-resan, som är journalistiskt oberoende men som sker i samarbete med Lufthansa.

Läs fler artiklar
LÄS MER