Därför är allt bäddat för en uppköpsvåg av svenska startups

X5 Music riskkapital
Därför är allt bäddat för en uppköpsvåg av svenska startups

Foto: Angus.L/Flick.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Industriella jättar kan fyndköpa när riskkapitalisterna drar öronen åt sig.

Under mina nästan 20 år som affärsjournalist har jag aldrig intervjuat en investmentbankir som inte sagt att han (för det är ALLTID en han) har fullt upp med nya affärer.

Det ligger i en investmentbankirs DNA att alltid hålla skenet upp om att han har ett konstant inflöde av nya transaktioner. Så när en av Europas mest framgångrikaste tech-bankirer, svensken Per Roman, tidigare i veckan hävdade att de “aldrig haft så hög aktivitet” så skulle jag normalt ta det med en stor nypa salt.

Men denna gång är det annorlunda. Mixen av sjunkande värderingar och bolag med sprängfyllda kassor har just nu skapat en närmast perfekt grogrund för stora transaktioner på den nordiska techscenen.

De senaste dagarna har affärerna avlöst varandra:

Den sistnämnda transaktionen kan tjäna som ett tydligt exempel på våg av affärer vi nu bevittnar. X5:s ägare hade egentligen inte tänkt sälja sitt bolag utan den ursprungliga planen var att göra en ny finansieringsrunda.

Men klimatet för den typen av transaktioner är idag klart kärvare jämfört med för ett år sedan. Då formligen kastade investerarna pengar på bolag med stor internationell potential som X5. Nu är samma investerare betydligt mer restriktiva och värderingarna har gått ner signifikant.

Samtidigt sitter många industriella spelare med stora kassor och tycks nu redo att gå in och shoppa loss bland spännande techbolag. Så blev också slutresultatet i fallet X5. Jätten Warner Music hostade upp i storleksordningen 200 miljoner kronor och de gamla ägarna valde att sälja.

Räkna med att se samma scenario utspela sig igen både här på hemmaplan och internationellt de närmaste månaderna. Det är en uppenbar risk att Per Roman och hans kollegor får svårt att ta semester i sommar.

Hör mer i veckans podd från Breakit om varför en uppköpsvåg nu är nära.

Läs fler artiklar
LÄS MER