Avito-grundarna har bestämt sig – tänker aldrig mer investera i spel

Avito
Avito-grundarna har bestämt sig – tänker aldrig mer investera i spel

Foto: Jonas De Lange

Sofia Honungsmåne

Reporter

Jonas Nordlander och Filip Engelbert vill göra skillnad i samhället.

Sedan Jonas Nordlander och Filip Engelbert i höstas sålde Avito-aktier för 1,4 miljarder kronor, har de gjort ett antal ängelinvesteringar. Enligt Jonas Nordlander finns det inte någon särskild strategi med deras investeringar, men de väljer främst att investera i bolag som jobbar med någon form av samhällsnytta.

De äger en större aktiepost i mobilspelsbolaget Leo vegas men 
kommer inte att investera något mer kapital i spel och betting. 

"Vi har tackat nej till en mängd sådana erbjudanden", säger Jonas Nordlander. 

Nyligen kunde vi rapportera att han och Filip Engelbert gick in med pengar i Blank spot project - en satsning på utrikesjournalistik med pr-strategen Brit Stakston och journalisterna Martin Schibbye och Nils Resare i spetsen. De har även gått in med pengar i integrationsappen Welcome.

”Vi funderade på om vi kunde göra något själva eller via någon annan för att hantera flyktingströmmen. Vi var övertygade om att smarta och drivna människor i kombination med teknik var en av nycklarna till en snabbare integration. En av anledningarna till det var att vi sett de enorma effekter Avito har haft på det ryska samhället, med människor som har olika bakgrunder och möjligheter", säger jonas Nordlander. 

Hur de hittar de bolag och organisationer som de väljer att gå in med kapital i, beror delvis på oss här på Breakit, enligt Jonas Nordlander.

”Eftersom Breakit basunerar ut allt vi gör så har mejlen strömmat in från mängder av grymma människor och entreprenörer. Vi har gjort så många investeringar nu att vi förmodligen måste börja lämna ’låtsasinvesterar’-rollen, och börja tänka mer institutionellt”.

Jonas Nordlander berättar att han och Filip Engelbert har bestämt sig för en viss inriktning när det gäller vilka bolag de väljer att investera i.

”Vi har uttryckligen sagt att vi inte kommer göra investeringar som inte kommer samhället och folk till riktig nytta. De saker vi generellt gillar är bra team med idéer som utmanar branscher som vi tycker har blivit för mätta och som inte löser uppgiften tillräckligt bra längre. Vi gillar även bolag med cool innovationshöjd. Men inte för hög, för det är vi inte smarta nog att hajja”, säger Jonas Nordlander.

Han berättar vidare att det är svårt att göra bra investeringar i tidiga skeden av bolag, eftersom det är så enormt mycket som spelar in om entreprenörerna lyckas eller inte. Dessutom tar det många år att bygga upp en bra business.

Jonas Nordlanderär fåordig kring om de har några mer investeringar på gång just nu. 

”Nej, inte än, men jag är säker på att Breakit i så fall vet om det lika snabbt som vi”, säger han. 

Läs fler artiklar
LÄS MER