Sök

Tunga techprofiler: "Låt oss göra ett fantastiskt land ännu bättre"

FOTO: JESSICA GOW/TT, BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT, Marcus Ericsson/TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Startupsektorn är ett helt ekosystem - som ger positiva effekter för hela samhället, det skriver en rad techhöjdare i en debattartikel där de kräver politisk förändring.

"Den senaste tiden har förutsättningarna för svenska företag, inte minst startups, att attrahera talanger diskuterats. Många har pekat på behovet av reformer av lagar och regler för att underlätta för svenska företag att locka kompetens.

Utbildningssystemet är avgörande, inte minst för att inspirera unga, särskilt tjejer, att välja tekniska ämnen. Bristen på hyresbostäder och att det måste bli skattemässigt möjligt med personaloptioner har lyfts fram som kritiska frågor för Sverige.

Det är viktigt att vi ser att det som brukar kallas startup-sektorn egentligen är ett helt ekosystem som leder till positiva effekter för hela samhället. Kärnan i detta system är människor med techbaserade idéer som reser kapital och rekryterar medarbetare. Dessa individer blir ofta delägare och får del av värdeutvecklingen, vilket i många fall leder till att de i sin tur startar egna verksamheter. Det bildas ett unikt kluster där unga människor tidigt kommer in och lär sig hur man växer globala företag. Värde för hela samhället uppstår när talangfulla människor söker sig hit och när nya företag etableras.

Att ha lyckats etablera ett ekosystem som det vi gjort är unikt för ett litet land som Sverige och något vi måste slå vakt om. De frågeställningar som har lyfts är därför viktiga för hela landet, inte minst eftersom det är idag vi skapar morgondagens framgångsrika företag som kommer att göra det möjligt för Sverige att fortsätta vara ett välfärdssamhälle.

Ibland framställs startup-sektorn som något som bara finns i Stockholm, men i verkligheten startas nya företag över hela landet. Och utanför huvudstaden är förutsättningarna ofta ännu tuffare att locka såväl kapital som medarbetare. I själva verket är det en fördel för företag utanför att det finns en attraktiv startup-scen i Stockholm. Och att kunna erbjuda medarbetarna personaloptioner är kanske ännu viktigare i övriga landet eftersom det ofta är ännu svårare att rekrytera talanger.

Frågan om att genomföra åtgärder för att främja startup-sektorn, istället för att verksamheter tvingas flytta är alltså en fråga som berör hela Sverige. Det har inte med höger eller vänster att göra utan om vår gemensamma framtid.

Istället borde vi se detta som en naturlig utveckling av Sverige och den svenska modellen. Det svenska samhällssystemet karakteriseras av samarbete och att vi låtit många komma till tals på våra arbetsplatser. Ett uttryck för detta har varit fackets starka roll och att medarbetarna via facket fått inflytande i företagen. En naturlig utveckling av denna modell vore nu att låta medarbetarna också få bli delägare i företagen de arbetar. Det är fantastiskt att ägarna är beredda att späda ut sitt ägande.

Att ägande sprids är också viktigt för att motverka det gap i förmögenheter som hela tiden vidgas i världen. I en tid när förmögenhetskoncentrationen blir starkare kan detta vara en viktig väg att bryta detta! Att Sverige är ett samhälle med sammanhållning är inte bara viktigt för samhället och medborgarna, utan också för företag och ekonomin.

En faktor som heller inte ska underskattas är Sverigebilden. Som företag finns det ett stort mervärde i en positiv bild och det svenska startup-undret har blivit en viktig del av denna. Låt oss ta vara på detta och förstärka den.

Sverige är ett fantastiskt land. Vi har hög kreativitet och gång på gång har vi visat förmåga till att etablera globala företag. För att denna utveckling ska fortsätta står vi inför ett antal utmaningar. Låt oss göra ett fantastiskt land ännu bättre. Att reformera utbildningssystemet, etablera en fungerande hyresmarknad och att sänka skatterna på personaloptioner för alla företag är avgörande för hela Sveriges framtid".

Lena Apler, grundare Collector,

Anders Borg, fd finansminister,

Jacob De Geer, grundare iZettle,

Dan Olofsson, grundare Sigma,

Martin Lorentzon,medgrundare Spotify,

Sebastian Siemiatkowski, medgrundare Klarna,

Maria Rankka, vd Stockholms handelskammare,

Jessica Stark,medgrundare SUP46,

Niklas Zennström, grundare Atomico

Inlägget publiceras i sin helhet på sajten Medium


 

Läs mer