Uppgifter: Svenska Edgeware nästa techbolag in på börsen

Edgeware Bygghemma
Uppgifter: Svenska Edgeware nästa techbolag in på börsen

Edgeware hjälper operatörer med tv över nätet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Erik Wisterberg

Reporter

Edgeware har tunga investerare som Creandum i ryggen. Nu siktar bolaget enligt uppgift på en börsnotering.

Edgeware, grundat 2004, är lite av en doldis, men har haft storkunder som Telia Sonera och partners som Ericsson. 

Bolaget är ett av många som vill hjälpa operatörer att kunna erbjuda tv och video via streaming. Affärsidén är att sälja infrastrukturen – både mjuk- och hårdvara – som gör det möjligt för exempelvis internetoperatörer att ge strömmad rörlig bild till sina kunder.

Operatörerna använder i sin tur attraktivt videoinnehåll för att ragga nya kunder, och hålla befintliga kunder på gott humör.

Nu siktar Edgeware på en notering på Stockholmsbörsens småbolagslista. Det uppger tidningen Affärsvärlden i sin färska papperstidning under sektionen Börsgolvet. Där publicerar Affärsvärlden ofta välinsatt, men dock obekräftad, information från källor inom finansvärlden. 

Vd:n på Edgeware Joachim Roos vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna som gör gällande att en notering kan ske efter sommaren.

"En eventuell börsnotering är en ägarfråga som jag inte ska kommentera", säger han till Breakit.

Omsättningen för Edgeware uppgick till knappt 150 miljoner kronor, med ett resultat på 14,6 miljoner kronor, enligt bolagets senaste offentliga bokslut (helåret 2014). Den växande streamingmarknaden spelar bolaget i händerna.

"Generellt har vi gynnats av att intresset för video på internet ökat så kraftigt. Verksamheten går mycket bra men jag vill inte ge dig några siffror”, säger Joachim Roos. 

Bland Edgewares investerare finns sedan tidigare bland andra Amadeus Capital Partners Limited, Creandum och Micron Ventures.

Samtidigt rör det på sig i den kommande börsintroduktionen för e-handelsbolaget Bygghemma som Breakit kunde avslöja tidigare i år. Enligt Breakits källor har Carnegie nu anlitats som finansiell rådgivare inför noteringen. 

Bygghemma fick i november 2014 in familjen Ax:son Johnsons investmentbolag Nordstjernan som majoritetsägare. Nordstjernan Investment betalade då 452 miljoner kronor för 88 procent av aktierna. Sedan dess har omsättningen ökat kraftigt, till 2 miljarder kronor under 2015, vilket borgar för en högre värdering vid en notering.

Läs fler artiklar
LÄS MER