Microsoft lägger bud på Linkedin - aktien gör jätterusning

MicrosoftLinkedin

FOTO: TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Linkedin kan sväljas av Microsoft för en jättesumma.

It-jätten Microsoft köper det sociala nätverket Linkedin, ett slags Facebook för folk i karriären. 

Microsofts bud ligger på 26,2 miljarder dollar, motsvarande 217 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg.  Ledningarna för Microsoft och Linkedin har skrivit under ett avtal som godkänner affären. Om affären går igenom, det vill säga om Linkedins aktieägare accepterar budet, ska Linkedin drivas vidare som ett fristående dotterbolag.

"Linkedin kommer att behålla sitt distinkta varumärke, sin kultur och sitt oberoende", skriver Microsoft i ett pressmeddelande.

LInkedin, lanserat 2003, har – enligt uppgifter i det pressmeddelande som avslöjade storaffären – 433 miljoner medlemmar världen över. 105 miljoner användare är aktiva på månadsbasis. 

Bolaget börsnoterades 2011, då målet initialt var en värdering på 20,6 miljarder kronor. 

Sett till användarbasen är LInkedin betydligt mindre än jätten Facebook. Dock är nätverket dominerande inom sin nisch, som ett verktyg för människor i sin karriär. Användardatan som Linkedin sitter på kan därmed vara värdefull, exempelvis för marknadsföring.

Grundversionen är gratis, men den som vill använda hela Linkedin får betala för sig. De stora pengarna för Linkedin finns dock inom affären för kring rekryteringsannonser, som enligt Techcrunch står för två tredjedelar av de totala intäkterna.

"Linkedin är världens största och mest värdefulla professionella nätverk och fortsätter att bygga en stark och växande affär", skriver Microsoft i sitt pressmeddelande. 

Linkedin har haft det tufft på börsen i år, efter att tidigare ha varit det sociala nätverk som presterat bäst. Aktien föll dramatiskt i februari, efter en ljummen prognos för kvartalet

För att övertyga aktieägarna har Microsoft lagt en rejäl budpremie. Vid stängning i fredags handlades Linkedin-aktien för 131 dollar på Nasdaq-börsen. Microsofts bud ligger på 196 dollar per aktie, alltså 49,6 procent högre.

Under morgonens förhandel steg Linkedin-aktien med 49 procent till 194 dollar. Microsofts aktie föll något.

Linkedin i siffror
  • Enligt jättestudien Svenskarna och internet använder 22 procent av Sveriges uppkopplade befolkning Linkedin. 
  • Dock använder bara 2 procent nätverket dagligen. 
  • Motsvarande siffra för Facebook är 50 procent. 
  • Första kvartalet i år omsatte Linkedin 861 miljoner dollar. Det kan jämföras med 638 miljoner dollar motsvarande kvartal 2015. Dock var omsättningen något högre, 862 miljoner dollar sista kvartalet 2015.
  • Rörelseresultatet före avkskrivningar (EBITDA) landade på 222 miljoner dollar under årets första kvartal, vilket är det näst bästa i företagets historia.
  • Bolagets största marknad, sett till intäkter, är USA. 

Läs mer