JD börjar med drönarleveranser i Kina - halverar leveranskostnaden

JD Drönare Kina
JD börjar med drönarleveranser i Kina - halverar leveranskostnaden

JD börjar levererera med hjälp av drönare. Foto: Xinhua.com

Sofia Honungsmåne

Reporter

Det kinesiska e-handelsbolaget JD har som första företag börjat leverera varor med drönare till svårtillgängliga delar av nordöstra Kina.

Det rapporterar sajten Technode.

Bolaget använder sig av två olika typer av drönare för att kunna klara leveranserna. En variant för långa distanser och en annan variant för att klarar tyngre leveranser. Drönarna klarar av att lasta på, och av, varorna på egen hand.

Enligt JD har deras drönare en maxfart på 54 kilometer i timmen och kan som längst flyga en sträcka på 2 mil. Drönarna klarar leveranser som väger upp till 15 kilo. När det gäller antalet leveranser per dag uppger bolaget att varje drönare klarar upp till 200 leveranser per dag. Enligt bolaget har de tack vare den nya möjligheten med drönare halverat sina leveranskostnader.

I nuläget kör JD bara drönarleveranser i provinsen Jiangsu. Leveranserna sker inte direkt till beställarna, utan till utplacerade landningsstationer. Därfrån administrerar sedan personal den sista delen av transporten hem till kunderna.

För personer som bor i otillgängliga delar av Kina betyder den här typen av leveranser mycket. På grund av dåliga vägar och kommunikationer har de tidigare varit mer eller mindre bortkopplade från möjligheten att kunna beställa hem varor via e-handel.  

Läs fler artiklar
LÄS MER