3 anledningar till att fintech-boomen har kommit av sig

Breakit - 3 anledningar till att fintech-boomen har kommit av sig

FOTO: Tech in Asia/Flickr

Breakit

Fintech-bolag har höjts till skyarna de senaste åren. Men nu faller värderingarna och allt fler investerare blir skeptiska. Orsaken till det benas ut i senaste avsnittet av Breakits podcast.

Storbankerna tjänar enorma pengar. Tesen att renodlat digitala företag borde kunna sno åt sig en rejäl bit av den kakan har fått investerare att kasta pengar efter företag inom betalningar, robotrådgivning och digitala lånetjänster.

Nu blir dock trenden vänt - vilket bland annat illustreras av att de amerikanska fintech-jättarna Square och Lending Club har rasat på börsen.

Olle Aronsson och Stefan Lundell listar följande anledningar till förändringen i Breakits podcast.

1. Konsumentbeteenden är trögt. Folk byter inte bank - även om de kanske borde göra det rent rationellt. Det gör att fintechbolagen har svårt att få upp sina transaktionsvolymer. Det som man trodde skulle ta tre år kan ta tio år.

2. Dyr bottenplatta. Bara för att komma igång med ett fintech-bolag krävs att man anlitar dyra jurister och skaffar tillstånd från myndigheter, eftersom branschen är så regleringstung. 

3. Konkurrensen är stentuff. Fintech är ofta en transaktionsaffär där man tar ut en liten procentuell avgift av de pengar man hanterar. För att det ska bli lönsamt krävs mycket stora volymer - vilket ger storbanker och andra riktigt stora aktörer en fördel, särskilt med tanke på punkt 2.

i podden pratar Breakit-grundarna även om den tuffa situationen för startups som Mathem och Izettle. Lyssna på hela avsnittet här! 

Foto: Tech in Asia

Läs fler artiklar
LÄS MER