Sök

Niklas Zennström: Entreprenörer kommer att lösa jordens problem

Eric Scmidt och Niklas Zennström. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Skype-grundaren Niklas Zennström ger tillsammans med Alphabets ordförande Eric Schmidt en känga till politikerna i Europa och Sverige.

Breakit är på plats på Brilliant Minds-konferens på Grand hotel i Stockholm, som annordnas av bland annat Spotify-grundaren Daniel Ek.

Under torsdagseftermiddagen intervjuades Skype-grundaren Niklas Zennström på scen, ihop med Googles ägarbolag Alphabets ordförande Eric Schmidt, och pratade på temat "styrkan hos entreprenörer".

Båda passade på att ge de europeiska politikerna en känga för att inte göra tillräckligt för entreprenörer.

"Vi vet redan hur många bra personer det finns inom tech i Europa, men regeringarna måste göra mer för att undanröja hinder", säger Eric Schmidt.

Nikas Zennström menar att trygghet inte är det som entreprenörer främst söker. 

"Jag spenderar hela dagarna med att prata med entreprenörer, ingen har någonsin sagt att de söker efter ett skydd, de vill bara bygga bra bolag".

"I det här landet (Sverige, reds anm) har vi till exempel problem med personaloptioner, som är något som många grundare vill ge till sina anställda", säger han.

Han menar också att ett skäl till att Stockholm har kunnat få en så pass bra techscen är att kulturen har förändrats de senaste tio åren.

"Unga människor ser på entreprenörskap på ett annat sätt idag, även om politiken nödvändigtvis inte har hängt med. Förr ville alla på Handelshögskolan bli bankers, idag vill alla bli entreprenörer. det har skett ett skifte hela vägen nerifrån och upp och det är ett bra tecken", säger han. 

Zennström berättar också att de bolag som han helst satsar på via sitt riskkapitalbolag Atomico är de som tänker stort och som vill tackla globala problem. 

"Jag är övertygad om att de stora problemen i världen kommer lösas av entreprenörer. Entreprenörerna blir allt mer självsäkra och ambitionsnivåerna höjs. Jag är vill investera i entreprenörer som använder teknologi för att lösa de hållbarhetsproblem som finns". 

"Jag tror att det är entreprenörer som kommer att lösa många av jordens problem."

Läs mer