Tesla-aktien rusar - efter hyllning från amerikansk miljardär

Breakit - Tesla-aktien rusar - efter hyllning från amerikansk miljardär

Foto: Noah Berger/AP Photo/TT

Jonas de Lange

Reporter

Ron Baron, miljardär och delägare i Tesla, satsar på att bolaget blir ett av världens största med ett börsvärde på 5700 miljarder kronor.

Det är nyhetssajten Bloomberg som rapporterar om Ron Barons spådom om ett framtida börsvärde på tusentals miljarder kronor för Tesla.

I dag är Tesla värt ungefär 276 miljarder kronor. Om Ron Barons förväntningar infrias skulle det alltså innebära att värdet ökar 2000 procent.

Det lär inte hända över en natt direkt. Men bara hans kommentarer på egenhand gjorde att kursen stack iväg direkt. I skrivande stund har biltillverkarens aktiekurs gått upp 11 procent.

Till amerikanska CNBC sade Ron Baron att han räknar med att värdet på hans Tesla-aktier ökar till upp mot 57 miljarder kronor. Eftersom han äger 1 procent av bolaget skulle det innebära ett totalt börsvärde på 5700 miljarder kronor, eller 700 miljarder dollar.

“Det här kan bli ett av USA:s största bolag, eller ett av världens största”, sade han.

Han passade även på att ge Elon Musk beröm för att ha fattat en rad viktiga strategiska beslut, som bland annat den tunga satsningen på bolagets batterifabrik.

“Konkurrenterna är inte ens i närheten. De hade kunnat hinna ikapp honom för fyra-fem år sedan men nu är det för sent. Han ligger för långt före.

Läs fler artiklar
LÄS MER