Ericssons kris är det bästa som hänt Stockholms startup-scen

Breakit - Ericssons kris är det bästa som hänt Stockholms startup-scen

Viggo Cavling

Krönikör

"Inom fem år har vi ett nytt svenskt Unicorn-bolag - grundat av kickade Ericsson-ingenjörer", spår Breakits krönikör Viggo Cavling.

I dag lördag avslöjar SvD Näringsliv att Ericssons högsta ledning åker privatjet för 50 miljoner kronor per år. Ericssons hårt kritiserade vd Hans Vestberg har alltså flugit i runt i världen i en Falcon 7X utan att träffa någon utanför sin egen krets i luften för 300 miljoner. En vd med för sjukt hög lön som alltså undviker att träffa nya kunder.

Mina förra krönika handlade om fåfänga och att detta är min och världens viktigaste drivkraft. Se följaktligen denna inledning som dels en fortsättning och ett bevis på min förra tes.

Men min poäng denna gång är också att Ericssons kris är det bästa som hänt Stockholms tech- och startup-värld. Att Ericsson sedan ganska många år nu inte levererar tillräckligt med vinst, utdelning och kursuppgång till sina aktieägare är bra.

Det innebär att många duktiga människor på Ericsson snart kommer att få sparken. Att bolag som går dåligt sparkar folk är ett sätt att tillfredsställa börsen kortsiktigt.

Kom ihåg att Sveriges mest framgångsrika bolag någonsin alla kategorier aldrig har sparkat folk i stor skala. Jag råkade träffa detta bolags svenska vd för några år sedan. Han satt bredvid mig på X2000, vårt möte var i andra klass. Finns det någon inte vet vilket möbelföretag jag skriver om så kan ni mejla mig så ska jag berätta.

De modigaste och smartaste av de snart kickade medarbetarna på Ericsson kommer att få hyggliga avgångsvederlag. Ju tidigare du säger ja till ett ”erbjudande” desto mer pengar blir det.

Dessa människor, många med globala kontakter, är perfekta att suga upp av nya, heta startups i Stockholms city. De absolut mest banbrytande i detta gäng, som kommer att vara minst tusen personer, kommer att bilda startup-bolag direkt. Jag är helt övertygad om att vi inom fem år har ännu ett svenskt Unicorn-bolag med bas i snart kickade Ericsson-ingenjörer.

Det är extra positivt att Ericssons aktiekurs står och stampar för då inser familjen Wallenberg att de ska tänka nytt. EQT:s tech-fond är alltså inte slutet utan bara början på mer kapital från storbolag till småbolag.

Ericsson har enligt mina källor viss sjukdomsinsikt. Delar av ledningen har förstått att internet of things är en möjlighet att bredda Ericssons kundbas enormt. Från 3000 kunder idag till 30 miljoner kunder inom kort. Men då måste varumärket Ericsson bli något helt annat.

Ett första steg är att högsta ledningen inser att flygplatser inte är döda transportytor utan magiska platser där människor möts och affärer uppstår. Att då sitta ensam i en privatjet är kapitalförstöring i gigantisk skala. Men i det korta perspektivet tillfredställs förstås vd:s fåfånga.

Att Hans Vestbergs dagar i bolagets Falcon 7X snart är slut tror jag alla inser. Huruvida Ericsson överlever är inte lika säkert. Men för oss som läser Breakit är det bara goda nyheter.

Läs fler artiklar
LÄS MER