Succé för svenska techbolagets smarta bombhund - kursen rusar

Breakit - Succé för svenska techbolagets smarta bombhund - kursen rusar

Mikael Wanland. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Aktiekursen upp över 300 procent idag efter genombrottsorder.

På fredag morgon presenterade techbolaget Serstech sin första riktiga order. Efter nio år med slit och produktutveckling har en hemlig kund i Sydostiasien lagt en beställning värd 67 miljoner kronor.

“Vi går nu från att vara ett utvecklingsbolag till att bli ett kommersiellt bolag. Det är det här bolaget har jobbat för i nio år. Det är nu det börjar!” säger Mikael Wanland, vd på Serstech.

Efter pressmeddelanden exploderade kursen omedelbart och gick upp 200 procent. Under eftermiddagen har kursen fortsatt uppåt och i skrivande stund har kursen gått upp närmare 300 procent.

Bolaget, som riktar sig främst till polis och andra “blåljusmyndigheter” runt om i världen, har utvecklat vad som kallas en Ramanspektrometer. Det är en pryl som utan att göra fysiska prover kan scanna av och känna igen susbtanser som till exempel narkotika eller sprängämnen, lite som en bombhund.

“Vi har många konkurrenter globalt just på hårdvaran. Det som gör oss unika är att vi har en molntjänst som kopplar ihop hårdvaran”, säger Mikael Wanland.

Värdet av att koppla upp spektrometrarna är, enligt Mikael Wanland, att en okänd substans dyker upp i hela systemet så fort en användare registrerar den.

“Ta till exemepel en tulltjänsteman i Haparanda. Om han upptäcker en substans som han aldrig har sett förut så scannar han av den. Om samma okända substans dyker upp en månad senare i Helsingborg känner systemet redan till den, det finns 1500 narkotikapreparat bara i Europa och alla kan inte hålla koll på allt”, säger han.

Hur stor är marknaden globalt?

“I praktiken skulle man kunna ha en av våra mätare på varenda polisstation och brandstation i hela världen. Hur många det finns vet jag faktiskt inte riktigt.”

Bolagets affärsmodell bygger dels på att sälja själva hårdvaran och sedan har man även en prenumerationslösning med molntjänsten.

“Avtalet vi har förhandlat löper till slutet av 2017. Då ska vi leverera de sista instrumenten. Vad som händer därefter får vi se”, säger Mikael Wanland.

Vad betyder den här ordern för er vidare försäljning?

“Nu har vi bevisat affären. Vi har olika anbud hela tiden men det kommer definitivt att ge ringar på vattnet.”

Läs fler artiklar
LÄS MER