Sök

Natalia Brzezinski sätter Sverige och Brilliant Minds på världskartan

Symposium Stockholm

Natalia Brzezinski

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Från amerikansk ambassadörsfru till inofficiell ambassadör för det svenska techundret. Nu vill Natalia Brzezinski riktar världens blickar mot Sverige och landets alla innovativa entreprenörer.

Detta är en text från 2016, som vi återpublicerar i och med den stora uppmärksamheten kring årets upplaga av Brilliant Minds - där Barack Obama och Greta Thunberg framträdde.

Vi sitter i en taxi utanför Berns i centrala Stockholm. Natalia Brzezinski försöker febrilt knappa fram ett mejl med adressen dit vi ska. En plats hon förväntas befinna sig på om bara några minuter. 

”Jag hade ju adressen här nyss”, säger hon stressat, medan hon bläddrar runt bland apparna i sin mobil.

”Jag borde ha bokat en Uber istället.”

För den som hänger med i den digitala medievärlden, eller har besökt något av de större techevenemangen i Stockholm under de senaste åren, är Natalia Brzezinski ett bekant ansikte och namn. Hon intervjuar på löpande band innovatörer i sin podcast Stand out, hon skriver om kvinnligt ledarskap på uppdrag av amerikanska Huffington Post och hon modererar panelsamtal om tech. På sin Twitter-profil beskriver hon sig själv som en ”digital aktivist”.

Förutom rollen som en medieprofil är Natalia Brzezinski sedan december dessutom vd för hajpade Symposium Stockholm, den exklusiva techkonferensen som Spotify-grundaren Daniel Ek och Avicii-managern och entreprenören Arash ”Ash” Pournouri dragit igång för att sätta Sverige på kartan.

”Fast det är egentligen inte en konferens. Det låter så tråkigt. Vi har lite svårt att sätta fingret på vad det är, men det handlar om att sätta en massa fantastiska människor i samma rum och se vad som händer”, säger hon.

”Jag gjorde faktiskt ungefär samma sak när jag flyttade in på ambassaden i Stockholm. På den första gästlistan vi hade där var det bara massa gråhåriga män och politiker. När jag såg den bestämde jag mig för att börja bjuda in alla möjliga människor för att få en roligare mix”.

Hon skrattar till.

”Det var faktiskt ett ganska bra knep att lära känna intressanta människor. Bjuder man in någon till den amerikanska ambassaden så blir de nyfikna – de kommer bara för att se hur det ser ut och vill veta vad det handlar om.”

”Det tipset fick jag från Hillary Clinton.”

Att Natalia Brzezinski hamnade i Stockholm för fyra år sedan får ses som något av en slump. Hennes man, den drygt 20 år äldre diplomaten Mark Brzezinski, som tidigare arbetat som utrikespolitisk rådgivare för USA:s president Barack Obama, tilldelades efter många års politiskt slit posten som ambassadör i Sverige.

För den då 26-årige och relativt nyblivna mamman Natalia Brzezinski var det bara att packa väskorna och ge sig av. 

I nöd och lust.

”Det var tufft, och jag skulle inte vilja ha den rollen någonsin igen. Men jag hade nog inte varit den jag är idag om jag inte gjort den resan.” 

Till skillnad från majoriteten av de amerikanska ambassadörsparen runt om i världen bestämde Natalia Brzezinski sig dock tidigt för att inte begränsa sig på grund av sin nya roll. Istället för att lydigt stå vid sidan av sin make bestämde hon sig för att börja blogga, nätverka – och ta för sig.

”Jag hade verkligen inga planer på att bara vara den där frun som bara bjuder in till tebjudningar. Eftersom jag är väldigt intresserad av tech och jämställdhet var det på sätt och vis som att komma till himlen när jag kom hit. Det här blev mitt Oxford, så mycket lärde jag mig av att vara här”, säger hon.

Hon berättar att hon ringde runt till en rad svenska techstjärnor och entreprenörer och mer eller mindre bjöd in sig. Eller använde sig av Hillary Clinton-knepet.

”Jag tror att Spotify var det första företaget jag faktiskt besökte. Sedan såg jag till att besöka Mojang, King, Klarna – alla. Och alla välkomnade mig. Det var fantastiskt”, säger hon.

”Men i början var jag faktiskt orolig över hur Vita Huset skulle reagera. Med bilder på Facebook och allt det där. Men jag bestämde mig för att köra, och med facit i hand har sociala medier verkligen hjälpt mig komma i kontakt med oerhört mycket människor.”

Hur introducerade du dig när du ringde upp bolagen? Eller har man som amerikansk ambassadörsfru anställda som ringer den typen av samtal?

”Gud nej, jag ringde själv. Men då var det inte direkt så vanligt att ambassadörer hörde av sig till den typen av mindre företag. Men det gick bra, och nu är alla de där involverade i det vi håller på att bygga.”

Bygget hon syftar på är Symposium.

Två av personerna som hon mötte när hon åkte runt och besökte techbolag var Daniel Ek och Arash Pournoui, grundarna av techkonferensen som går av stapeln nästa vecka. 

När hon träffade Arash Pournouri, som framför allt är känd som Aviciis manager och grundare av managementbolaget At Night, för första gången (på en ”Louis Vuitton-middag”) började de genast diskutera Sveriges position inom tech.

”Vi pratade mycket om jantelag och hur svenskar verkligen inte vill sticka ut ur mängden. Sedan testade han idén om Symposium på mig, och sedan började allt planeras. Första året hjälpte jag till och bollade massa runt det hela och modererade. När de sedan frågade om jag ville ta över som vd så bestämde jag mig direkt för att hoppa av mina politiska uppdrag”, säger hon.

Exakt hur mycket pengar som pumpats in i Symposium vill Natalia Brzezinski inte avslöja. Pengarna kommer i dagsläget framför allt från Daniel Ek och Arash Pournouris egna fickor samt ett antal supporters – klassiska sponsorer som vill synas med logos och egna presentationer försöker de medvetet undvika.

Att det är ett påkostat event råder det däremot ingen tvekan om. Världsstjärnor inom tech och musik flygs under veckan in till Stockholm och Grand Hotell, där den två dagar långa konferensen äger rum.

Bland årets talare återfinns bland annat tungviktare som Alphabet-ordföranden Eric Schmidt, Wikipedia-grundaren Jimmy Wales samt hela den svenska finans- och techeliten. Till exempel familjen Wallenberg, Soundcloud-grundarna, Niklas Zennström och klockkungen Filip Tysander.

”Det kommer att vara lite större i år, över 300 personer. Fast det är bara själva Brilliant Minds-konferenser. Tanken med Symposium är att veckan ska innehålla mängder av olika event runt om i hela stan på samma tema.”

”Men visst, det är väldigt osvenskt hela konceptet. Och namnet.”

Foto: Jade HannahFoto: Jade Hannah

Vi har hoppat ur taxin och klivit in genom dörrarna på techeventet Startup Grind. Affischer med Natalia Brzezinskis ansikte hänger uppklistrade på väggarna runt om i lokalen. Natalia Brzezinski ska strax kliva upp på scenen och bli utfrågad om sina digitala projekt.

Jag frågar henne om hon känner sig redo. Om hon förberett sig.

”Nej”, säger hon med ett skratt.

Därefter kliver hon upp på scenen och levererar genomtänkta, till synes förberedda, svar på publikens alla frågor. Anekdoter om Hillary Clinton, Donald Trump och Sveriges position ute i världen.

”Hade jag tvingats vara en ambassadörsfru som bara bjuder in till te-partyn hade jag skjutit mig själv”, säger hon med ett skratt från scenen.

Publiken skrattar i takt.

35 minuter senare sitter vi i en ny taxi. Ingen Uber den här gången heller.

”Tyckte du att det gick bra? Säkert?”

”Jag blir faktiskt inte nervös, men ibland när man sitter där med tre extremt begåvade människor, och i fallet Symposium så är de 200 lyssnarna alla extremt framgångsrika personer, då vill man såklart göra bra ifrån sig.”

Förutom innovation och sociala medier fick Natalia Brzezinski besvara en rad frågor om kvinnligt entreprenörsskap. En fråga som hon brinner för.

”Som kvinna gör man alltid fel. Reser man för mycket, då är man en dålig mamma. Är jag borta två veckor i rad, då är jag en dålig fru i folks ögon. Även fast min man säkert tycker att det är lugnt och skönt när jag är borta", sade hon från scenen.

”Men vi kvinnor måste verkligen bli bättre på att sälja in oss själva och våra idéer. Det finns en studie som visar att enbart 32 procent av kvinnorna tror att deras affärsidé verkligen ska slå igenom. Gissa vad motsvarande siffra är hos män? 80 procent! Då är det faktiskt inte så konstigt att pengarna och mediernas uppmärksamhet går till män. För om inte ens du tror på din idé, varför skulle någon annan vilja investera i den?”

Medveten om att jag förmodligen inte hade ställt samma fråga till en manlig vd undrar jag ändå nyfiket om det fungerar bra att resa jorden runt och befinna sig i Sverige under flera veckor i rad, när den 7-åriga dottern alltjämt befinner sig tusentals mil ifrån henne, i USA.

Är det svårt?

”Självklart saknar jag henne. Den här perioden är den längsta jag varit ifrån henne någonsin. Men samtidigt hade jag en liknande relation till mina föräldrar, som jag är väldigt väldigt nära idag. Vi hade verkligen inte mycket pengar när jag växte upp och min morfar var den som tog hand om mig eftersom mina föräldrar arbetade hela tiden."

”Men jag har faktiskt tvingat min pappa att gå i förtidspension nu, så att han kan hjälpa till att ta hand om min dotter. På samma sätt som morfar tog hand om mig.”

Natalia Brzezinski, vars föräldrar flydde från Polen för ett nytt liv i USA och Chicago, förklarar att det är en av de stora skillnaderna mellan Sverige och USA. I Sverige hade hon kunnat kombinera livet som mamma och ha en framgångsrik karriär. I USA fungerar det däremot inte på samma sätt.

”Det fungerar bara inte. Och det är en av anledningarna till att jag verkligen älskar Sverige. Här går det att vara mamma och ha en karriär på samma gång. Ni ligger verkligen i framkant.”

Enligt henne har den framkant nu även börjat få eko ute i världen. Inte minst i hennes nuvarande hemstad Washington DC.

”Att Barack Obama bjöd in de nordiska länderna till en state dinner är en jättejättestor grej. Den typ av evenemang har tidigare varit reserverade för länder som Kina och personer som Zuckerberg. Det är en väldigt stor grej. Och att han Obama då stod och pratade om Spotify, King, Avicii och Mojang, det visar verkligen att Stockholm har exploderat under de senaste åren.”

"Den bilden av Sverige vill jag fortsätta sprida. Med Brilliant Minds riktar vi faktiskt väldigt många blickar mot Stockholm."

Bilen bromsar in utanför Berns.

"Eftersom vi inte hade speciellt mycket pengar när jag var liten hände det att jag klagade och skämdes över huset vi bodde i. Då sa min mamma alltid: Om du inte gillar huset du lever i, bygg ditt eget."

"Det är det jag försöker göra idag."

FOTNOT: Läs allt om 2019 års upplaga av Brilliant Minds här

Läs mer