Justtype-grundaren: "Vi borde ha sagt upp oss och satsat fullt ut"

JustType
Justtype-grundaren: "Vi borde ha sagt upp oss och satsat fullt ut"

t.v. Jens Bjarme, medgrundare av Justtype. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Det smarta tangentbordet Justtype ska göra det lättare för användarna att hitta rätt bokstäver på mobilen.

När Breakit pratade med Justtype för ett år sedan, till helgserien "Veckans Break?" hade bolaget precis kommit igång med sin gräsrotsfinansieringskampanj på Kickstarter. I likhet med nästan två tredjedelar av alla kampanjer på sajten lyckades inte bolaget nå sitt finansieringsmål.

“Det är bristande kompetens helt enkelt. Vi vill göra allt själva och har inte jobbat med marknadsföring innan”, säger Jens Bjarme, en av personerna bakom tangentbordet.

Teknologin går ut på att ändra tryckytan för olika bokstäver på mobilens tangentbord individuellt för varje person. Justtypes tangentbord märker när en användare har skrivit fel och justerar därefter storleken på den bokstaven man tryckte fel på.

Justtype

Så funkar Justtypes tangentbord.

“Vi har faktiskt precis fått patent i Sverige på vår teknologi. Det är väldigt roligt”, säger Jens Bjarme.

Planen från början var att ta betalt för appen i Appstore. Nu har dock bolaget vänt i frågan och kommer att göra appen gratis när den första versionen lanseras på Appstore efter sommaren. Samtidigt letar Jens Bjarme efter en köpare till teknologin.

“Vi känner att det vi gör är väldigt bra men det finns mycket annat som andra gör som skulle vara ett bra kopmlement. Vi har till exempel inte musklerna för att göra avancerade autocorrectalgoritmer. Därför försöker vi sälja teknologin till någon annan tillverkare”, säger han.

Att man nu har bestämt sig för att göra appen gratis är delvis ett led i att göra tekniken mer attraktiv för potentiella köpare.

Ni har inte funderat på att fortsätta dra det själva och ta in en ny delägare som kan marknadsföring?

“Vi har pratat om det och varit i kontakt med några personer men de har velat göra det på konsultbasis, istället för att bli delägare. Vi har finansierat det här helt själva så pengar för konsulter finns inte”, säger Jens Bjarme och fortsätter:

“Sedan har vi ett begränsat kontaktnät så det finns säkert många därute som kan tänka sig att vara med eller rent av köpa alltihop.”

Det är tätt mellan framgångssagorna här på Breakit. Ibland kan det framstå som att det enda som krävs för att driva ett bolag är en idé och ett handslag med en affärsängel. För de flesta är dock sanningen närmare den situation Justtype befinner sig i. Man gnetar på i ett år men det saknas något för att det ska lyfta ordentligt.

Man kan vrida och vända på ett bolag i evigheter utan att hitta den utslagsgivande faktorn men en sak är Jens Bjarme säker på att han inte kommer att göra om:

“Vi har gjort det här på kväller och helger efter våra jobb. Det kan jag säga att var fel tänkt. Det hade varit bättre om vi sade upp oss och satsade helhjärtat ett halvår. Man tappar rytm när man gör det på halvtid. Nu är vi så nära lansering att vi nog kommer forstätta så här med Justtype. Men nästa gång kommer vi släppa taget!”

Läs fler artiklar
LÄS MER