Schibsted skrotar Alexander Pärleros skapelse Mobilio

SchibstedMobilio

Alexander Pärleros grundade Mobilio, men lämnade vid årsskiftet. Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Mediejätten Schibsted lägger ner mobiljämförelsesajten Mobilio eftersom affären inte lyft - nu inleds fackliga förhandlingar. Alla anställda sägs upp

Så sent som i december köpte Schibsted upp hela Mobilio från grundaren Alexander Pärleros. Tanken var då att han skulle fortsätta som rådgivare i bolaget.

Men nu kommer beskedet att mediejätten lägger ner tjänsten och varslar alla anställda om uppsägning. Totalt rör det sig om mellan 10 och 20 anställda som får gå.

Beskedet kommer som en överraskning för Alexander Pärleros:

"Jag nåddes av beskedet idag också, då jag inte jobbat med Mobilio sedan jag lämnade för ett halvår sedan", säger han i en kommentar till Breakit. 

Skälet till nedläggningen är enligt uppgifter till Breakit att verskamheten inte har lyft. Det bekräftas också av fackliga representanter på Schibsted. 

"Det besked jag har fått är att affärsidén inte är hållbar, man ser inga möjligheter att det ska kunna lyfta. Mobilio varslar alla anställda och som jag förstår det kommer bolaget att avvecklas så snart som möjligt", säger Christer B Sandberg, fackrepresentant för Unionen på Schibsted. 

Fackets förhoppning är att de anställda på Mobilio ska kunna få jobb på andra Schibsted-bolag. 

Dan Ouchterlony, investeringschef på Schibsted Growth samt operativt ansvarig för Mobilio, vill inte bekräfta uppgifterna utan hänvisar till att förhandlingar med facket ska inledas. 

"Vi har hållit på med Mobilio sedan 2012 och försökt hitta en bra affär, den verksamhet vi har idag har inte riktigt lyft på det sättet vi önskar, vi avser att göra en offensiv förändring och satsa på det digitala", säger han. 

Var köpet ett misstag?

"Jag ser aldrig entreprenörskap och techbolagsinvesteringar som ett misslyckande, sen går det att ha väldigt långa filosofiska utläggningar kring det. Vi är nöjda med investeringen i Mobilio, men saker och ting utvecklas", säger han. 

Läs mer