30 miljarder pumpas in i Uber - Saudiarbisk fond ny storägare

Breakit - 30 miljarder pumpas in i Uber - Saudiarbisk fond ny storägare

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nu kan taxitjänsten skjuta börsplanerna på framtiden.

Det är den av Saudiarabiska kungafamiljen kontrollerade fonden Public Investment Fund, PIF, som natten till torsdagen svensk tid annonserar jätteinvesteringen. PIF går in med 3,5 miljarder dollar (motsvarande nästan 30 miljarder kronor) i det hajpade transportbolaget Uber. Som en direkt effekt av transaktionen blir Uber nu världens bäst finansierade startup-bolag med motsvarande över 90 miljarder kronor i krigskassa.

Pengarna lär komma väl till pass då konkurrensen inom taxi-segmentet ökar för varje dag som går. Så sent som för en vecka sedan meddelade exempelvis Ubers kinesiska rival Didi Chuxing att den amerikanska jätten Apple gått in med 1 miljard dollar i riskkapital.

Men med 90 miljarder kronor i kassan har Uber kapacitet att möta utmanare på samtliga 70 marknader man idag befinner sig på.

En konsekvens av att den Saudiarabiska staten nu blir ny storägare med 5 procent av aktierna blir sannolikt att Ubers länge emotsedda börsnotering skjuts fram ytterligare i tiden. Med en sådan gigantisk kassa lär Uber inte ha något behov av aktiemarknadens pengar på ytterligare ett tag - även om bolaget sägs bränna 1 miljard dollar per år bara på den kinesiska marknaden.

PIF:s investering innebär att Uber nu har stängt sin senaste finansieringsrunda där tidigare bland annat ryska Letterone och kinesiska Baidu investerat. Uber värderas i rundan till 62,5 miljarder dollar eller 550 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER